Tohle už mě štve! Babiš vyložil, jak to bylo na začátku koronakrize

29.04.2020 9:54

Český premiér Andrej Babiš ve svých novinách Lepší Česko vysvětloval, proč se rozvolňuje rychleji, než se očekávalo. Řekl, že nechce dusit ekonomiku. A už ho štve očerňování za „podezřelé“ nákupy. „Museli jsme konat. Nakupovat. Za každou cenu ochránit zdravotníky v páteřních nemocnicích. HNED. A tak kolegové dřeli dnem i nocí. Kritéria? Kvalita a rychlost!“ tvrdil Andrej Babiš.

Tohle už mě štve! Babiš vyložil, jak to bylo na začátku koronakrize
Foto: repro FB, tan
Popisek: Andrej Babiš hovoří nejen o koronaviru

Koronavirové zpravodajství se nevyhnulo ani novinám hnutí ANO „Lepší Česko“, ve kterých Andrej Babiš vysvětloval a bránil relativně rychlé rušení opatření, která byla velice rychle v březnu zavedena. „Děláme to všechno postupně, ve fázích, krok za krokem schvalují epidemiologové. Vypadá to, že souboj s virem zatím zvládáme, a zároveň nemůžeme a nechceme dusit naši ekonomiku a držet lidi doma,“ tvrdil Andrej Babiš v rozhovoru a uvedl, že Česko je v rozvolňování za Rakouskem a že cílem je rozvolňovat v souladu se státy, do kterých ČR nejvíce vyváží. Babiš doplnil, že o zrychlení harmonogramu přece hovořil již před Velikonocemi, že pokud nedojde přes Velikonoce k nárůstu, tak se může uvažovat o zrychlení.

Anketa

Je Miloš Zeman a jeho okolí zodpovědný za smrt Jaroslava Kubery?

6%
92%
2%
hlasovalo: 22993 lidí

Pokud by se infekce přesto rozjela, od května má prý fungovat chytrá karanténa na oddělení nemocných a zamezení velkého šíření. Doufal, že lidé budou i nadále disciplinovaní a zodpovědní. „Věřte, že to budeme s epidemiology bedlivě sledovat. Každé ráno mám na stole komplet výsledky z celého světa a studuju je,“ prohlásil premiér.

Pochlubil se jako už několikrát, jak Česko epidemii zvládlo. „Nám tady neumírali lidé na chodbách, neměli jsme plné jipky, nedostatek ventilátorů a mrtvé na ulici, naši zdravotníci se nemuseli jako třeba ti v Itálii rozhodovat, koho intubovat a koho už ne,“ srovnával premiér.

„Minulý týden jsem měl dokonce videokonferenci s premiéry států, které jsou úspěšné v boji s koronavirem. Izrael, Rakousko, Norsko, Dánsko, Řecko, Austrálie, Nový Zéland. A Česká republika tam patří! Bylo to pro mě vyznamenání, že jsem nás při takovém videohovoru, který svolal rakouský kancléř Kurz, mohl reprezentovat,“ chlubil se Babiš dále úspěchy České republiky.

Co se týče roušek, zatím není jasné, kdy dojde ke změně pravidel, mluví se prý o omezení na vnitřní prostory a MHD. „Ale dejte nám ještě čas,“ vyzval premiér. Pokud jde o cestování, Andrej Babiš od vysílání Událostí, komentářů svůj postoj nezměnil: „Kam byste na tu dovolenou chtěl? Cizince, stejně jako my, většina států nepřijímá.“ Vyzval občany, aby cestovali jen v nutných případech. „Máme krásnou přírodu a památky a určitě jste ještě neviděli všechny kouty naší úžasné země,“ pravil, ale dodal, že zakázané cestování není, ale po návratu musí mít člověk buď negativní test ne starší než čtyři dny, anebo musí do karantény.

Premiér se vyjádřil i k mnohokrát kritizovaným nákupům zdravotnických pomůcek. „Tohle očerňování už mě vážně štve!“ prohlásil. „Museli jsme konat. Nakupovat. Za každou cenu ochránit zdravotníky v páteřních nemocnicích. HNED. A tak kolegové dřeli dnem i nocí. Kritéria? Kvalita a rychlost!“ zdůvodňoval Andrej Babiš, proč se nakupovalo dráž s ohledem na vyhrocenou situaci i na tehdejší stav trhu se zdravotnickými pomůckami. „Rozhodovaly minuty. BYL TO BOJ O PŘEŽITÍ. Když měl ale dodavatel platné certifikáty, prošel testy, dodal zboží včas a cena byla v tu chvíli na trhu obvyklá, dohodli jsme se. Když ne, objednávka se rušila,“ obhajoval Babiš svůj tým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…