Tolik peněz každý rok odtéká zahraničním firmám z Česka

01.06.2015 7:01

Především odboráři opakovaně upozorňují na to, jak rostou zisky českých firem, které vlastní mateřské společnosti za našimi hranicemi. Z Česka touto cestou odchází velké finanční prostředky a odbory si opakovaně kladou otázku, zda by nebylo na místě tyto peníze z velké části rozdat na platech zaměstnancům, kteří si to podle jejich názoru zaslouží.

Tolik peněz každý rok odtéká zahraničním firmám z Česka
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Banky tvoří zajímavou část v koláči do zahraničí vyplácených dividend. Pokud budou mít přitom více kapitálu, než požaduje regulátor, tak se dá očekávat zvýšená výplata dividend a v některých případech možná i mimořádná dividenda,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček pro pondělní Lidové noviny.

Kupříkladu z loňského zisku banky ČSOB plynulo do mateřské skupiny KBC v Belgii 80 procent zisku. Od roku 1999 touto cestou z ČSOB odešlo 123 miliard. Slepičkami, které snáší zlatá vejce, jsou také čeští mobilní operátoři nebo společnost RWE, ze které do Německa odešlo 186 miliard, počítáno od roku 2002.

Právě díky tomu má Česká republika pověst dividendového ráje. V rámci EU se totéž dá říci ještě o Lucembursku a Irsku, kde je dlouhodobě silný finanční sektor. Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek poznamenává, že odchod dividend z Česka sám o sobě ještě nepředstavuje problém. Ten by se projevil teprve v okamžiku, kdy by zahraniční společnosti neinvestovaly tyto peníze zpět v Česku. To se dělo především v době krize, ale neblahý trend se prý zase obrací k lepšímu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…