Tomáš Halík: Ty obchody s Čínou nám za to nestojí. Ztrácíme důvěru EU a USA

31.03.2016 9:41

„Miloš Zeman bez mandátu voličů obrací naši zemi k totalitním zemím, jako jsou Rusko a Čína. Je to velice znepokojivé a musíme proti tomu protestovat!“ rozčílil se kněz Tomáš Halík při sledování dění kolem návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku. Obchody, které tato návštěva přinese, nám za to dle jeho názoru nestojí.

Tomáš Halík: Ty obchody s Čínou nám za to nestojí. Ztrácíme důvěru EU a USA
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

„Doplatí na to celá země! Ztrácíme důvěru našich spojenců v EU a ve Spojených státech, na kterých jsme ekonomicky závislí,“ upozorňuje Halík v rozhovoru pro Český rozhlas.

Až 95 miliard korun, které by dle odhadů měla ještě letos přinést Česku dohoda o strategické spolupráci, již podepsali oba prezidenti, půjde dle kněze do kapes oligarchů, kteří prý pak jistě rádi podpoří Zemanovu prezidentskou kampaň.

Tvrdě se pustil Halík také do oficiálních komentářů čínské strany. „Ta arogance, kterou teď Čína prokázala, když kritizovala náš parlament za uctění památky obětí čínského teroru. Jak si to vůbec mohou dovolit? A taky to, že se o protestech v našich ulicích vyjádřili jako o policisty nezvládnuté situaci? A my se teď s nimi kamarádíme?“ diví se teolog.

Podle Halíka si nás Číňané vážili daleko víc v době, kdy byl na Hradě Václav Havel, než teď, kdy prý děláme opravdu lokajské kousky. „Měl to sebevědomí hájit naši tradici, kterou bylo hájit lidská práva,“ ocenil kněz na našem prvním porevolučním prezidentovi.

Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…