Tomáš Halík má radost: Lidé mě zastavují na ulici a děkují mi

25.03.2014 13:34

V Českém rozhlase vyjádřil filozof a kněz Tomáš Halík radost nad tím, že jej na ulici oslovují neznámí lidé a radují se z toho, že dostal Templetonovu cenu. Lidé ocenění srovnávají například se zlatou medailí z olympiády. On sám ho prý bere jako závazek.

Tomáš Halík má radost: Lidé mě zastavují na ulici a děkují mi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Halík

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Český kněz a filozof Tomáš Halík získal v Londýně prestižní Templetonovu cenu za rok 2014. Zařadil se tak k laureátům jako Matka Tereza nebo dalajlama. Cena se udílí žijícím osobnostem, které svým dílem prohlubují vnímání duchovního světa. Neoficiálně se jí říká Nobelova cena za náboženství. Tomáš Halík byl hostem pořadu Českého rozhlasu „Jak to vidí“ a mimo jiné poděkoval všem, kteří přicházejí s gratulacemi za obdržení tohoto prestižního ocenění.

On sám prý bere ocenění jako závazek. „Chtěl bych, aby to nebyla pocta jen pro mne, ale pro celou zemi. Mnoho lidí v Británii a ve Spojených státech ví, co je Templetonova cena, ale nevědí, kde je Česká republika. Chtěl bych přispět k prestiži naší země," komentoval už dříve své ocenění Halík.

Celý text ZDE

Finanční odměna Halíkovi život nezmění

„Já už chodím po hladině jezera delší dobu, ale teď mám pocit, že se v tom trochu topím,“ komentoval v Českém rozhlase Tomáš Halík pozornost, kterou s sebou cena přinesla „Ještě si to ale musím zasloužit, ještě musím mnoho věcí dokázat,“ doplnil. „Vy nevíte, jak já závidím lidem, kteří nevyhráli žádnou cenu,“ reagoval s nadsázkou Halík a zmínil kolotoč odpovědí na gratulace, řady přednášek, čestných doktorátů a nabídek zahraničních profesur. „Já si toho na jedné straně vážím, na druhé straně nechci strávit zbytek života po světě,“ řekl v rozhovoru.

Tomáš Halík také vylíčil, že ho na ulici zastavují cizí lidé a vyjadřují radost z jeho ocenění. Přiznal, že i on má radost, když ho zastavují lidé a děkují mu za reprezentaci země. Ti, kteří jej zastavují, prý připodobňují získané ocenění ke zlaté olympijské medaili.

Psali jsme ZDE:

S oceněním je spojena i finanční podpora další činnosti. Část finanční odměny spojené s cenou hodlá Halík prý darovat charitativní organizaci, kam by mohl odkázat lidi, kteří mu teď píšou o pomoc. „Část chci věnovat rozvíjení činnosti, za kterou jsem cenu dostal.“

Pro osvětové účely dostane Tomáš Halík šek na více než 35 milionů korun. Profesor také uvedl, že cena změní život, ale ne finanční odměna, protože není určena pro osobní obohacení, ale na podporu činnosti, kterou dělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…