Tomáš Klvaňa se podíval na Putinovu show: Celý svět zná ty lži. Režim utahuje šrouby, ale tuto zásadní věc neumí...

17.04.2015 11:10

Jediné, co bylo na včerejším televizním otázkovém maratonu ruského prezidenta Vladimira Putina zajímavé, je míra nespokojenosti obyčejných lidí s hospodářskou mizérií. V komentáři pro ParlamentníListy.cz to uvedl novinář a hostující profesor na New York University v Praze Tomáš Klvaňa. Putin se dle něj bude muset k problému postavit čelem, ale svět prý tuší, že ruský prezident neví, jak na to.

Tomáš Klvaňa se podíval na Putinovu show: Celý svět zná ty lži. Režim utahuje šrouby, ale tuto zásadní věc neumí...
Foto: hns
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

Klvaňa soudí, že Putin ve čtyřhodinovém maratonu nad dotazy Rusů neřekl nic nového ani zásadního. Důležité dle něj však není to, co ruský prezident říká, ale co dělá.

Novinář poukazuje na to, že Putin předstírá, že v Rusku existuje demokracie a že se každý může svého prezidenta zeptat, na co chce. Mezitím však prý ruský autoritativní režim utahuje šrouby a není jasné, kde se zastaví. Putinovi lidé dle Klvani likvidují hlasy v tisku a na internetu, které se jim nelíbí, a pronásledují svobodně myslící umělce – například moskevské divadelníky.

Klvaňa tudíž konstatuje, že jediné, co bylo na otázkách diváků zajímavé, byla míra nespokojenosti obyčejných lidí s hospodářskou mizérií. Tu lze dle novináře vyřešit tím, že Putin postaví hospodářství na solidní ekonomický základ. To se mu ale prý od počátku jeho vlády nepodařilo uskutečnit a Klvaňa je skeptický k možnosti, že by se mu to nyní mohlo povést. Svět má údajně reálné podezření, že Putin neví, jak na to.    

Celý komentář Tomáše Klvani:

 

Ve svém 4 hodinovému maratonu nad dotazy Rusů neřekl Putin nic nového ani zásadního. O Ukrajině nadále lhal, což celý svět ví, pokud nemá na očích ideologické či komerční klapky. Důležité není, co Putin říká, ale co dělá. Nyní dělá, že je v Rusku demokracie, a že se každý může prezidenta zeptat, na co chce. Mezitím jeho lidé likvidují hlasy v tisku a na internetu, které se jim nelíbí a pronásledují svobodně myslící umělce — například moskevské divadelníky. Ruský autoritativní režim utahuje šrouby. Je nyní těžké odhadnout, kde se zastaví. Jediné, co bylo na otázkách zajímavé, byla míra nespokojenosti obyčejných lidí s hospodářskou mizerií. Putin bude muset najít něco, co se mu od počátku jeho vlády, včetně jeho premiérování, nepodařilo: postavit hospodářství na solidní ekonomický základ. A svět má reálné podezření, že Putin neví jak na to, že tohle neumí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…