Tomáš Pitr se vrací, píší Babišovy noviny. A dodávají, s kým je teď prý kamarád

05.04.2017 7:10

Nepřítel státu se vrací, avizují Lidové noviny. Řeč je o Tomáši Pitrovi a příběh začíná popisem toho, jak podnikatel a společník zavražděného Františka Mrázka utíkal po turistické stezce přes hranice před vězením a ukryl se ve Švýcarsku.

Tomáš Pitr se vrací, píší Babišovy noviny. A dodávají, s kým je teď prý kamarád
Foto: red
Popisek: Podnikatel Tomáš Pitr

Trest uložený za daňové delikty si nakonec odseděl a nyní se podle Lidových novin znovu mocně nadechuje. A chce se prý vrátit na místo, které je významně spojené už s první částí jeho podnikatelské kariéry – do ústecké Setuzy.

I Lidové noviny přiznávají, že případ Setuza znamenal především souboj mezi již zmíněným Františkem Mrázkem a Andrejem Babišem, který chtěl ústeckou chemičku jako perlu svého Agrofertu. Pitr se svou firmou Český olej firmu tehdy ovládal, a tak se dostal do souboje dvou velkých hráčů českého byznysu.

Poté se severočeský chemicko-potravinářský koncern víceméně rozpadl a jednotlivé podniky bojovaly o přežití samostatně. Nyní se prý Pitr pokouší slávu někdejšího holdingu obnovit.

Letos v únoru ovládl jednu z nejlukrativnějších společností někdejší Setuzy Oleochem, vyrábějící glycerin. Oficiálním vlastníkem je společnost Alkochem známého podnikatele v oblasti tuků Jana Stiebitze, podle Lidových novin se však jedná o blízkého Pitrova spojence již z podnikatelské minulosti. Deník dále upozorňuje, že Pitr nemůže vystupovat za žádnou firmu, protože má v rámci svého trestu až do prosince 2018 zákaz působení ve všech statutárních orgánech.

Dále Lidové noviny píší, že Oleochem by v případě úspěchu mohl začít dodávat státnímu podniku Čepro. Jeho ředitel potvrdil, že firma již podala dvě předběžné nabídky na dodávku bionafty. Státní Čepro je přitom významným odběratelem bionafty od Babišova (v současnosti ve svěřeneckém fondu uloženého) Agrofertu. Pod ten spadají i Lidové noviny.

Následně se z textu sepsaného prominentním redaktorem domácí rubriky Ondřejem Koutníkem dozvídáme o podnikatelské minulosti Tomáše Pitra, zejména o trestu za daňové machinace z devadesátých let a útěku do Švýcarska. Vrcholem svérázného medailonku je tvrzení, že se v poslední době pohybuje v těsné blízkosti politického podnikatele Romana Janouška, který u něj po odsouzení za autonehodu měl sondovat, jak co nejsnesitelněji přežít život ve vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…