Topíte uhlím? Ministr pro vás přichystal povinné revize kotlů

10.02.2012 13:29

Lidé, kteří topí uhlím, budou muset od roku 2016 mít jednou za dva roky revizi kotle. Tento nový zákon o ovzduší schválila Poslanecká sněmovna. Ministr Tomáš Chalupa ale připravil i další novinku – od roku 2022 už nebude možné mít kotel nižší třídy než tři.

Topíte uhlím? Ministr pro vás přichystal povinné revize kotlů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na tiskové konferenci

"Od roku 2016 i ti, co doma topí na tuhá paliva, budou muset provádět každé dva roky revizi," uvedl pro iDnes.cz ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Tento nový zákon schválili poslanci. Podle něj tak budou servisní technici během revizí rozhodovat, zda je kotel vyhovující, anebo se musí odpojit.

Další novinkou je fakt, že od roku 2022 nebudou smět mít lidé kotel na tuhá paliva nižší třídy než tři. Některé domácnosti si kvůli tomu budou muset vyměnit kotel, přitom náklady na pořízení novějšího se pohybují kolem 80 tisíc.

"Na druhou stranu v takovém kotli lidé spálí za rok o čtvrtinu až třetinu uhlí méně, protože tyto kotle mají větší výhřevnost, o polovinu sníží množství tuhých látek vypouštěných do ovzduší,“ vyjmenovával výhody Chalupa. Investice se prý vrátí za 15 let. Může se ale stát, že žadatel získá dotaci na výměnu kotle, a tak se investice vrátí už za čtyři až pět let.

Kolik lidí si však bude muset vyměnit kotel, to stát neví. V Moravskoslezském kraji používá na topení tuhá paliva 55 tisíc domácností, ministerstvo ale nemá přehled v tom, o jaké kotle jde.

Ekologická organizace Greenpeace ale kritizuje jednu část zákona. Podle ní se od roku 2016 škrtnou poplatky za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek. "Podoba zákona, jak prošel, je nedostatečná," prohlásil Jan Freidinger z Greenpeace.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …