Topka chce zřídit vyšetřovací komisi. Má prošetřit působení ministra Prachaře na dopravě

23.09.2014 17:35

TOP 09 na příští schůzi sněmovny navrhne vznik vyšetřovací komise k činnosti ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) „ve veřejném zájmu". Oznámil to v úterý předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Uvedl to v reakci na postup poslaneckých klubů ANO a KDU-ČSL, které zablokovaly snahu TOP 09 o debatu o ministrových krocích v čele rezortu dopravy ještě v rámci nynějšího zasedání dolní komory.

Topka chce zřídit vyšetřovací komisi. Má prošetřit působení ministra Prachaře na dopravě
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

„Sněmovna nemůže rezignovat na svoji kontrolní úlohu a na svoji odpovědnost nepřehlížet někde totální zmatek a neschopnost řídit a organizovat rezort, kterým protékají desítky miliard," zdůvodnil návrh Kalousek. Vznik komise je ale velmi nejistý už vzhledem k tomu, že vládní koalice má ve sněmovně většinu.

Ministerstvo dopravy podle TOP 09 ustoupilo od průhledného zadávání veřejných zakázek

TOP 09 původně chtěla situaci na Ministerstvu dopravy probrat příští úterý. Její poslanec František Laudát tuto žádost zdůvodnil mimo jiné tím, že Ministerstvo dopravy pod Prachařovým vedením prý ustoupilo od průhledného zadávání veřejných zakázek, které přiděluje firmám s neprůhledným vlastnictvím. Kritizoval také stav a způsob oprav na dálnici D1, Prachařovu personální politiku nebo přípravu zákonů.

Laudát také ministrovi vyčetl jeho nová pravidla získávání pozemků pro stavbu dálnic. Připomenul rovněž, že ministr se minulý čtvrtek omluvil z odpoledního jednání sněmovny, i když si poslanci na něj připravili sérii dotazů k jeho práci.

Stanjura navrhoval diskuzi už na středu. Faltýnek to vetoval

Předseda poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura se přimlouval za to, aby se debata odehrála už tuto středu. Uvedl to po námitkách šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika, že schůze sněmovny by měla tento týden skončit, aby v příštím týdnu mohly zasednout výbory dolní komory.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nicméně jménem poslanců své frakce a klubu lidovců v souladu s jednacím řádem dolní komory vetoval zařazení diskuze o Prachařových krocích na program stávající sněmovní schůze.

Zasedání sněmovny bylo nakonec na hodinu do 15:45 přerušeno kvůli obsáhlému návrhu předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka, který chtěl změnit pořadí projednávaných zákonů a některé z nich schvalovat i ve středu odpoledne.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…