Topka má nového šéfa pro Prahu. Starosta z Prahy 12 chce hlavně ukončit spory

29.11.2014 12:25

Právě dnes se schází pražská organizace TOP 09, aby zvolila nové vedení. To vše poté, co ji opustili bývalý pražský primátor Tomáš Hudeček, předseda pražské organizace Jiří Vávra a bývalý lídr voleb na pražskou radnici v roce 2010 Zdeněk Tůma. Před polednem byl novým šéfem zvolen Jiří Koubek.

Topka má nového šéfa pro Prahu. Starosta z Prahy 12 chce hlavně ukončit spory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politické plakáty v ulicích Prahy. Do termínu voleb zbývá týden

Novým předsedou pražské TOP 09 byl zvolen Jiří Koubek, starosta Prahy 12. Po sporech, které vyústily v odchod dosavadních  nejvyšších špiček pražské organizace, chce obnovit spolupráci mezi vedením strany, pražskou organizací a zastupiteli na magistrátu. Tam má TOP 09 i po odchodech druhý nejpočetnější klub.

TOP 09 se prý nikdy netajila přáním stát se stabilním vůdcem české pravice, a protože v posledních volbách její výsledky byly zklamáním, nyní bude záležet, jaké vedení si zvolí.

Zpravodajský server České televize poukazuje zejména na nestabilní personální situaci, což se projevilo zejména před podzimními volbami. V hlavním městě měla strana již od svého vzniku vždy velmi výraznou podporu, ale na podzim ji těsně porazilo hnutí ANO a pražská TOP 09 se pak po období vypjatých vztahů v pražském vedení rozložila. Nyní se pokusí najít ty správné lidi do svého vedení.

Prahu oslabil vleklý spor Hudečka s Vávrou

TOP 09 se musela vyrovnávat s nepříjemnou situací, když oba její pražští hlavní představitelé přes média řešili své spory. Nakonec se jevila jako nejlepší varianta, že oba stranu opustí. Takové řešení nakonec zvolil pražský primátor Tomáš Hudeček a také šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra. Spory mezi oběma muži trvaly dlouho a napětí vyvrcholilo, když Hudeček Vávru odmítl zařadit na kandidátku pro komunální volby. Vávra pak Hudečka vyzval k rezignaci kvůli schůzce s Andrejem Babišem (ANO), který mu měl ještě před volbami nabízet kandidaturu do čela pražské radnice v barvách hnutí ANO. Po volbách Vávra bývalého primátora hlasitě kritizoval a označil za příčinu volebního neúspěchu. Hudeček jej zase přes média obvinil z blízkých styků s vlivným podnikatelem Tomášem Hrdličkou a též jej vyzval k odchodu.

Stranu opustil i Zdeněk Tůma

Své funkce nakonec dali k dispozici oba, strana jejich rezignaci přijala. Za primátora se následně postavil i bývalý lídr TOP 09 v pražských volbách v roce 2010 Zdeněk Tůma a ze strany vystoupil. Stejně se zachovala i pražská radní Eva Vorlíčková, která vyjádřila znechucení nad děním ve straně.

Server ČT ale vidí personální nestabilitu v pražské organizaci už v roce 2010. Obecní volby sice tehdy vyhrála, ale koalici spolu nakonec uzavřely ODS a ČSSD, na což tehdejší první muž pražské TOP 09 Zdeněk Tůma zareagoval odmítnutím místa radního a přijmutím zaměstnání v soukromé sféře. Tuto variantu Tůma zvolil údajně proto, aby se mohl znovu ucházet o primátorský post v případě, že by koalice ODS a ČSSD nevydržela celé volební období. Velká koalice se nakonec skutečně rozpadla, o pozici primátora se však Tůma už neucházel a raději zůstal mimo politiku. Tehdy vystoupil do popředí Tomáš Hudeček.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…