Topka ostrouhá i v Karlových Varech. Koalice je téměř upečena, ODS je mimo hru

24.10.2014 17:10

Po nedávných komunálních volbách se svých postů vzdá mnoho starostů či primátorů. To však neplatí pro Karlovy Vary, kde pozici primátora obhájil Petr Kulhánek (KOA). Karlovarská občanská alternativa, jejímž lídrem je právě staronový primátor, vyhrála volby v lázeňském městě s pětiprocentním náskokem před hnutím ANO, které se stane součástí karlovarské koalice. Tu pak pravděpodobně doplní místní hnutí Karlovaráci, jež se ve volbách umístilo na třetím místě.

Topka ostrouhá i v Karlových Varech. Koalice je téměř upečena, ODS je mimo hru
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Vesele nebude na výsledek letošních voleb vzpomínat karlovarská TOP 09, jejíž kandidáti neusednou ani do zastupitelských křesel. Na zastupitelské posty naopak dosáhli místní sociální demokraté, kteří se však budou muset, na rozdíl od plzeňských kolegů, smířit s rolí opozice s pěti zastupiteli. Dále budou karlovarské občany zastupovat pouze dva občanští demokraté.

Uvolnění radní

Výsledky voleb ukazují, že se současný primátor Petr Kulhánek těší v lázeňském městě velké oblibě, díky čemuž také zahájí svoje druhé funkční období. V něm by se chtěl věnovat zejména financím a ekonomice v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a dotační politice. Pozici prvního náměstka obsadí nováček z hnutí ANO Vladimír Kvasnička. Ten by měl mít na starosti odbor rozvoje a investic. Dalším uvolněným členem rady bude Hana Zemanová z hnutí Karlovaráci, jež by se měla zabývat hospodářským rozvojem města. Čtveřici uvolněných radních doplní primátorův stranický kolega Jiří Klsák, v jehož gesci bude odbor kultury, školství a tělovýchovy. Zabývat by se měl ale zejména jednáními, která by měla vést ke kýženému přístupu města na Seznam světového dědictví UNESCO.

Méně je někdy více

Radu lázeňského města dále doplní pět neuvolněných členů. Z vítězné Karlovarské občanské alternativy to bude Pavel Žemlička a Vlastimil Lepík. Svoji „dvojici" neuvolněných radních bude mít také hnutí ANO, a to lídra místní kandidátky Čestmíra Bruštíka a Ivetu Hejnovou, která se volbách dostala z původního čtvrtého místa na druhé. Posledním neuvolněným členem rady bude Josef März z hnutí Karlovaráci. Zcela opomenuta však nebude ani opozice, jejíž zástupci budou součástí jednotlivých komisí a výborů. Ty by měly být nově devítičlenné nebo sedmičlenné. Počet členů se tak sníží například u komise pro sociální věci a seniory, která jich měla v minulosti jedenáct, nyní se jejich počet sníží o dva. Stejně tomu bude i u komise majetkové či lázeňství a cestovního ruchu. Štíhlejší o čtyři členy bude dosud třináctičlenná komise architektury a památkové péče. Dosud patnáctičlenný výbor strategického rozvoje a Integrovaného plánu rozvoje města bude v následujícím funkčním období zredukován na devět členů. O dva lidi naopak posílí kontrolní výbor, který měl v minulosti sedm členů. Předseda tohoto výboru bude navíc z opozice. Vytvořena bude také úzká odborná pracovní skupina pro dokončení územního plánu.

Koaliční smlouva prochází úpravami

Připravovaná koaliční smlouva by měla být počátkem příštího týdne stvrzena podpisy. „Jednotlivé subjekty se shodly na znění koaliční smlouvy, které upravuje personální záležitosti, zásady koaliční spolupráce, řešení sporů a její nedílnou součástí bude programové prohlášení," uvedl primátor Kulhánek ve svém písemném prohlášení pro média. K finalizaci koaliční smlouvy však podle Kulhánka ještě nedošlo. „Protože se vyskytla diskuze nad jedním ustanovením koaliční smlouvy, kde se dosud nepodařilo dosáhnout shody, došlo k dohodě, že bude dané téma projednáno nejdříve uvnitř jednotlivých subjektů," uvádí a dále pokračuje: „Zároveň hnutí ANO požádalo, vzhledem ke svolání jejich členské schůze, o pokračování diskuze nad revizemi programového prohlášení v pondělí." Debata nad úpravami programového prohlášení proběhne podle primátora také v členské základně hnutí Karlovarské občanské alternativy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala, Jan Polívka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…