Topkař Ženíšek se pustil do Zemana: Jeho tíhnutí k Východu bude mít následky

09.02.2014 8:44

S postupující dobou působení prezidenta Zemana ve funkci začíná být stále více patrné, že s novým prezidentem přišla i nová etapa zahraničně politické orientace České republiky. Takový názor zastává místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, který se o něj podělil ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Topkař Ženíšek se pustil do Zemana: Jeho tíhnutí k Východu bude mít následky
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

„Po prezidentu Havlovi, který býval pravidelným a váženým hostem amerických protějšků, a prezidentu Klausovi, který jím sice z různých důvodů nebýval, ale alespoň o pozvání na státní návštěvu USA usiloval, je tu prezident Zeman, který svými kroky dává najevo, že spíš než na Západ tíhne na Východ,“ míní Ženíšek.

Aniž by se prý Zeman viditelně snažil rozvíjet vztahy s našimi západními spojenci, využívá každé příležitosti dát najevo svůj zájem o dění na východ od Slovenska a vyjádřit sympatie s tamními vrcholnými představiteli. Místopředseda TOP 09 upozorňuje, že takové chování může mít pro celou Českou republiku vážné důsledky.

Celý text ZDE

„Vláda se může sebevíc snažit je korigovat, ale prezident jako hlava státu je a bude nejviditelnější figurou na mezinárodním poli a především skrze něj budou ostatní státy naši zahraniční politiku vnímat,“ očekává a podivuje se nad skutečností, že za bezmála rok ve funkci Zeman zatím absolvoval jedinou zahraniční státní návštěvu.

Hvězdná chvilka Zemana má nastat v Soči

Po nucené pauze způsobené zraněním si Zeman podle Ženíškova názoru naplánoval, že jeho hvězdná chvilka na mezinárodním poli přijde na olympiádě v Soči. Prezident tvrdí, že do olympiády by se neměla míchat politika a lidská práva, sám však prý přesně toto činí tím, že se na pozadí sportovního klání hodlá sklánět před Putinem a možná i před dalšími autoritářskými politiky typu čínského, kyrgyzského a tádžického prezidenta, ze kterých Putin podle něj hodlá spolu se sebou udělat celebrity olympiády.

„Možná, že stafáží v důmyslně naaranžovaném představení s cílem představit Putina v přátelském a dobráckém světle bude i náš prezident Zeman. Pokud zve Janukovyče a jeho argumentem je, že chce jednat se všemi stranami, čekám, že pozve i zástupce opozice,“ uzavírá Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…