Topolánek: Mohlo to být jinak. Ale šel jsem do p*dele

04.05.2022 17:26 | Ze sítí

Hrozba zastavení dodávek ruského plynu není ani pro Českou republiku nereálná, náhlé odříznutí od ruských energií by s sebou přineslo velmi vážné následky. Bývalý premiér Mirek Topolánek připomíná, že došlo na jeho slova, když před třinácti lety před závislostí na ruském plynu varoval. Nebyl však vyslyšen, ale naopak raději „poslán do prdele“. Dnes otevírá otázku, proč v tomto směru české vlády tak dlouho nekonaly.

Topolánek: Mohlo to být jinak. Ale šel jsem do p*dele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Nedávná krize v dodávkách plynu z Ruska podle někdejšího předsedy vlády Mirka Topolánka jasně ukázala, že Evropa nutně potřebuje nový plynovod Nabucco, který přivede plyn z kaspické oblasti, tedy z jiných zdrojů než z Ruska. Jinak je ohrožena svoboda a nezávislost EU.

Když na tuto dnes velmi aktuální problematiku coby ministerský předseda upozorňoval v roce 2009, přišlo namísto toho vyslovení nedůvěry jeho vládě. „V roce 2009 jsem otevřeně mluvil o závislosti na ruském plynu jako o ohrožení svobody EU. A šel jsem kam? Šel jsem do prdele,“ píše ve svém tweetu k pádu jeho vlády.

Ubezpečování některých českých politiků, že ruský plyn je komerční komodita, které vždy bude dostatek, vzalo za své a dnes podle něj na závislost na ruských energiích můžeme nemile doplatit. „Za těch třináct let se mohlo udělat dost. Je zcela legitimní se ptát, proč se nedělalo. A po roce 2014 už tuplem,“ dodává Topolánek, který upozorňuje, že náhlé odpojení od ruského plynu by znamenalo doslova návrat do středověku.

Po bitvě každý generál, zaznělo zanedlouho z diskuse pod jeho příspěvkem. „A to o tom generálovi po bitvě znáte? Pokud ano, i přesto bylo pokušení upozornit na vlastní genialitu velké?“ napsal diskutér Vladimír Lukavský.

Jiní se expremiéra zastali. Jeho snahy závislost na Rusku regulovat potvrdili. „Já si to pamatuju. Mirek opravdu tlačil jiné zdroje než Rusko. Jen doba byla jiná,“ napsala další komentující.

„A pak nastoupili k moci ruští agenti Babiš, Zeman, Orbán, Schröder,“ lamentoval přispěvatel do diskuse.

V kontextu toho se několikrát ukázalo na Jiřího Paroubka coby viníka pádu Topolánkovy vlády.

„Je zajímavé, že za vaším pádem stál ten zmetek Jiří Paroubek. „Zároveň také podporoval tu odpornou kampaň proti US radaru v Brdech. Prostě KTS StB s krycím jménem Roko,“ vyjádřil svůj názor Tomáš Smrček.

„Paroubek seděl jak trubka a čuměl do prázdna. Ovšem úkoly zaplacené Kremlem splnil, shodil českou vládu, torpédoval naše předsednictví a zabránil jakékoliv snaze odstřihnout se od ruského plynu. Za to mu Rusové vydali sérii knížek, které šly rovnou do stoupy, honorář ale dostal,“ dodal přispěvatel do diskuse Kamil Krbálek.

Topolánek je přesvědčen, že právě financování výše zmíněného projektu, jímž je plynovod Nabucco, měla podpořit kromě Evropské banky pro obnovu a rozvoj a Evropské investiční banky například i Světová banka či USA. „Není možné čekat, že by privátní investoři byli schopni financovat více než 30 procent ceny projektu,“ upozornil expremiér pro iDNES.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…