Topolánek: Vládo, odvolej Věru Jourovou

06.07.2022 9:38 | Ze sítí

Polský prezident Andrzej Duda se ostře pustil do české eurokomisařky Věry Jourové, která má v Evropské komisi na starosti dohled nad dodržováním zásad právního státu v jednotlivých členských zemích EU. Jourová kritizovala polskou vládu za „nedostatečné“ úpravy – a polský prezident její výroky označil za skandální. A Topolánek přišel s jasným požadavkem: Pryč s Jourovou.

Topolánek: Vládo, odvolej Věru Jourovou
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

Polská vláda v čele s konzervativní stranou Právo a spravedlnost před lety prohlásila, že provede reformu justice. A jak řekla, tak udělala. Jenže z centrály Evropské unie přišly výtky, že v důsledku této reformy je až příliš oslabena nezávislost soudní moci na politicích a z Bruselu přišlo jasné varování, že musí dojít k úpravám této reformy, jinak že se Polsko nemusí dostat k některým penězům z fondů EU. .... A vláda ve Varšavě opravdu některé úpravy systému soudnictví provedla.

Jenže – česká místopředsedkyně EK Věra Jourová, která má dodržování zásad právního státu v EU na starosti, však do Varšavy vzkázala, že úpravy provedené polskou vládou nestačí a že čerpání peněz Varšavou z plánu obnovy je z hlediska místopředsedkyně Evropské komise stále ohroženo.

A polský prezident Andrzej Duda se rozzlobil.

„To, co se nyní děje, vnímám jako čistě politický útok na Polsko, který má v podstatě ideologický profil a nemá žádný základ,“ řekl Andrzej Duda v televizi Polsat News. Vyjádřil se tak ke slovům Jourové o polském plánu národní obnovy. Pokládá je za „neuvěřitelná“.

Expremiér Mirek Topolánek na to konto přišel s požadavkem na českou vládu. „Myslím, že je na čase, aby vláda Věru Jourovou odvolala. A proč taky ne? Zastupuje Babiše nebo Českou republiku? Od Babiše se distancuje a na ČR kašle,“ prohlásil Topolánek.

Mirek Topolánek promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …