Topolánkova firma získala na Slovensku zakázku na modernizaci letiště

12.12.2011 10:36

Ostravská firma VAE Controls ze stejnojmenné skupiny, kde je generálním ředitelem bývalý český premiér Mirek Topolánek, vyhrála na Slovensku tendr na modernizaci letiště Sliač. Napsal to v pondělí deník Pravda.

Topolánkova firma získala na Slovensku zakázku na modernizaci letiště
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Společnost podle listu uspěla v soutěži na výstavbu skladu pohonných hmot a maziv za necelých pět milionů eur (127 milionů korun) poté, co z ní slovenské ministerstvo obrany vyřadilo čtyři společnosti. Neúspěšné firmy se brání a tvrdí, že z tendru byly vyloučeny neoprávněně. Informuje ČTK.

 

Čtyři firmy byly vyřazeny, podle nich neoprávněně

 

Letiště Sliač na středním Slovensku slouží nejen pro potřeby armády, nabízí služby také civilním leteckým společnostem. V současnosti ale neprovozuje žádnou pravidelnou linku. Armáda v minulosti spustila rozsáhlou rekonstrukci letiště zahrnující také opravu vzletové a přistávací dráhy, přičemž projekt finančně podporuje Severoatlantická aliance.

 

Tendr na výstavbu skladu pohonných hmot a maziv ministerstvo obrany zahájilo na začátku roku, rozhodujícím kritériem byla cena. Úřad v soutěži podle Pravdy oslovil vícero společností, z nichž osm podalo cenovou nabídku. "Zatímco nejnižší začínala u ceny 4,079 milionu eur, vítězná nabídka od firmy Vae Controls se vyšplhala až na 4,897 milionu eur. (...) Firma uspěla poté, co šestičlenná výběrová komise ministerstva obrany čtyři společnosti ze soutěže vyloučila. Údajně pro nesplnění podmínek účasti," tvrdí deník.

 

Vyřazená společnost si stěžovala u Galka a Radičové nebo na centrále NATO

 

Jedné z vyřazených firem, společnosti Chemproces, komise podle Pravdy vyčetla, že správně nevyplnila ceny v tabulkách. "Naše společnost jasně několikrát deklarovala, že cena je konečná a zahrnuje všechny dodávky a práce potřebné k odevzdání funkčního díla podle požadavku ministerstva obrany. Komise to ale neakceptovala," uvedl jednatel firmy Miroslav Tomšík.

 

Chemproces se se stížností obrátil na bývalého slovenského ministra obrany Ľubomíra Galka a dokonce na centrálu NATO. Průběhem tendru se podle tiskového odboru úřadu vlády zabývala i premiérka Iveta Radičová, která po odvolání Galka převzala vedení ministerstva obrany; detaily o prověrce nejsou známé.

 

Pravda napsala, že práce na výstavbě skladu pohonných hmot a maziv na letišti mezitím začaly. Celý projekt má být dokončen do října příštího roku.

 

Topolánek o zakázce s nikým nevyjednával, tvrdí majitel vítězné společnosti

 

Spolumajitel VAE Controls Group Leo Matloch tvrdil, že český expremiér se v zakázce pro slovenské ministerstvo obrany neangažoval. "Pán Topolánek se nikdy neangažoval v této zakázce, nikdy se s nikým ze zúčastněných stran nesetkal, nejednal ani netelefonoval," řekl Pravdě Matloch. Vyřazení konkurence z tendru označil za běžné. "Pokud firma není schopna vypracovat správnou a úplnou nabídku, vypovídá tento fakt o jejích kvalitách," poznamenal Matloch, podle kterého jsou podmínky NATO při podobných tendrech přísnější.

 

Pravda připomněla také další kontroverzní nákupy na ministerstvu obrany pod vedením Galka, který přišel o funkci kvůli aféře s odposlechy novinářů vojenskou tajnou službou. Mezi sledovanými byli i redaktoři Pravdy. Galko podle listu v listopadu podepsal smlouvu na nákup tři vojenských sanitek bez vypsání soutěže a předtím zrušil smlouvu umožňující nákup 287 nákladních vozů, kterou uzavřel dva týdny po pádu slovenské vlády.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…