Totální Andrej Babiš: Tento rozhovor naštve tolik lidí, že je nemá cenu vyjmenovávat. Čtěte

07.11.2013 9:15

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš poskytl deníku Hospodářské noviny rozhovor, ve kterém pohovořil o tom, jak se jej snažila po volbách zlanařit obě křídla ČSSD, i o tom, jak si z minulosti pamatuje Michala Haška. Pustil se i do prezidenta Zemana.

Totální Andrej Babiš: Tento rozhovor naštve tolik lidí, že je nemá cenu vyjmenovávat. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s družkou Monikou slaví volební úspěch

Téma povolební situace Babiš otevřel přiznáním, že si uvědomuje, že svým prohlášením výrazně podpořil Bohuslava Sobotku proti Michalu Haškovi. „Vždycky jsem kritizoval oba, ale pro nás je to tak, že Bohuslav Sobotka je předseda ČSSD,“ objasnil a dodal, že jak Sobotka, tak Hašek by podle jeho názoru měli „jít konečně do práce“.

S Haškem se prý příliš nestýkal ani v době, kdy byl stínovým ministrem zemědělství, kterému se Babišovy firmy věnují. „Myslím, že pan Hašek zemědělství ani moc nerozumí,“ řekl k tomu šéf ANO. Na tyto věci prý stínový ministr zemědělství vždy míval Miroslava Tomana, současného ministra zemědělství.

Hašek a jeho tábor se prý po volbách Babiše pokoušeli získat na svou stranu, ovšem neúspěšně. Na dotaz, zda onou "spojkou" byl známý advokát Miroslav Jansta, však odmítl odpovědět. "To vám neřeknu, ale kontaktovali mě," řekl k tomu. O totéž se ale měli pokoušet i „sobotkovci“, proto Babiš nechce tyto námluvy příliš komentovat. „Byl jsem nějakým způsobem lobbovaný, ale kontakt jsem odmítl,“ utnul rázně novinářské vyptávání.

Přes kancléře Vratislava Mynáře se jej prý pokoušel kontaktovat i prezident Zeman, ani na jeho výzvy však prý nereagoval. Roli prezidenta Zemana v povolebním čase však vnímá spíše negativně. „On se k tomu vyjadřuje, stále dává nějaké signály. Myslím, že to není úplně v pořádku,“ uvedl.

Zeman také po volbách vznesl požadavek, aby členové vlády měli lustrační osvědčení, což byl zřejmý útok právě na Babiše, jehož minulost je v tomto směru zpochybňována. „Zeman zřejmě vychází z toho, že Babiš se klepe na to být ministrem. Jenže Babiš se neklepe. Já jsem s tím nikdy nepočítal,“ uvedl předseda ANO, podle kterého by si prezident měl zamést před vlastním prahem. „Má u sebe kmotra pana Nejedlého, podivného podnikatele pana Mynáře. On má kolem sebe vždycky takové lidi,“ myslí si.

Babiš se neobává, že by se jeho hnutí mohlo po volbách rozpadnout jako Věci veřejné v minulém období. Důvod je podle něj jednoduchý: "Věci veřejné zakládali a sponzorovali kmotři Hrdlička, Janoušek a tak dále. My jsme jednotní, a budeme," prohlašuje. 

V závěru rozhovoru ještě pochválil volební kampaň své strany. „Kdyby kampaň šla ještě dva týdny, tak jsme mohli být ještě lepší,“ myslí si. Na kousavou poznámku, že americké agentuře, která mu dělala kampaň, vždycky chybí „dva týdny“, neboť totéž tvrdil už Jiří Paroubek, jemuž dělali kampaň v roce 2006, však nesouhlasil: „Ale Paroubek je neposlouchal. Jemu kdyby řekli, ať zaleze do díry, tak by nezalezl. Ale Babiš poslouchá své podřízené. Babiš se jen naučil, že jedna a jedna jsou dvě, s tím si vystačí celý život,“ zakončil rozhovor. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…