Totální průšvih u maturit z matematiky už řeší i ministr a poslanci. Promluvila i Kateřina Valachová

25.05.2018 12:09

Politická diskuse o zrušení nebo pozměnění povinné státní maturitní zkoušky z matematiky přichází opět na scénu. Postaral se o to především vysoký počet studentů, kteří u matematiky pohořeli. Propadlo z ní celkem 22,3 procent maturantů, tedy každý pátý. Ministr školství Robert Plaga (ANO) potvrdil, že někteří z poslanců změnu již zvažují.

Totální průšvih u maturit z matematiky už řeší i ministr a poslanci. Promluvila i Kateřina Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Povinnou maturitu z matematiky zákon uvádí od roku 2022 u všech středoškoláků s výjimkou sociálních, zdravotnických a uměleckých oborů. Na gymnáziích, která mívají výborné výsledky, tato povinnost nastane o rok dříve. Vzhledem ke zveřejněným letošním maturitním výsledkům z matematiky však ministr Plaga trvá na tom, aby se situace co nejdříve vyřešila. „Je potřeba urychleně řešit nastavení maturit z matematiky, ale také to, zda povinná maturita z matematiky je smysluplná u všech oborů tak, jak je tomu dnes v zákoně a v nařízení vlády,“ zdůraznil.

I podle šéfa Cermatu Jiřího Zíky, který má přípravu maturit na starosti, je nutné diskusi o funkci maturity rozproudit. Zatímco na gymnáziích z matematiky neuspěla jen dvě procenta maturantů, u technických škol propadlo 20 procent, u nástaveb pak dokonce 60 procent maturantů. „Pokud máme 76 procent populačního ročníku u maturit, tak to neodpovídá rozložení IQ,“ řekl Zíka v rozhovoru pro Právo.

Podle Zíky by mohla výjimku dostat například učiliště, kde by mohla postačit odborná maturita. Diskutovat by se mohlo i o tom, zda musí mít stejný typ maturity uchazeč o vysokou školu a třeba městský strážník, uvedl server Novinky.cz.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD, se kterou ANO vyjednává koalici, má o startu povinné maturity z matematiky v roce 2022 prý pochybnosti. I když zákon i termín prosadila, nyní by byla ochotna datum oddálit. „Ve výsledcích testů je pořád výrazný rozdíl mezi gymnaziální větví a odborným či učňovským vzděláváním. Je zcela jasné, že školy potřebují zlepšit podmínky pro vzdělávání matematiky,“ řekla Právu.

Podle Valachové mají na na výku matematiky v některých školách méně času. V jiných zemích se podle ní prokázalo, že děti dosahují lepších výsledků, když mají možnost vštěpovat si matematiku, lépe jí rozumět a aplikovat ji v početně menších třídách. S tímto opatřením počítá reforma financování regionálního školství, která mimo jiné má právě umožnit zaplacení dvou hodin matematiky v jedné třídě současně.

ODS však ve spolupráci s hnutím ANO navrhuje reformu financování odložit o dva roky. „Takový odklad by v důsledku mohl děti směřující k maturitě z matematiky poškodit. Pokud by ministerstvo nepostupovalo ve zlepšování podmínek pro výuku matematiky, nejsem proti posunutí startu povinné maturity,“ dodává exministryně školství. Výuka ve školách se musí změnit, ale školy by si to měly zajistit, není důvod povinnou maturitu matematiky oddalovat, míní poslanec Ivo Vondrák (ANO).

Původní text ZDE

„Problém nevyřešíme tím, že ho odložíme. Jsem pro, aby ta maturita byla povinná. Pokud mám absolventy, kteří se zhoršují, tak musím jako ředitel přijmout opatření, aby se to nedělo. Neúspěch studenta je především neúspěchem učitele,“ dodal poslanec, který je toho názoru, že nelze slevovat z požadavků, protože kvalita studentů klesá. Souhlasá s ním i poslanec ODS Václav Klaus. „Spokojit se někteří mohou i s nematuritními obory,“ uzavřel. Pro odklad jsou například komunisté, kteří mají příští vládu podporovat.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…