Totální zmatky kolem cen bydlení. Nikdo neví, kolik bude DPH

07.12.2013 6:51

Stovkám zájemcům o nové byty nedokážou developeři říci, kolik za bydlení budou platit v příštím roce. Prodejci totiž ani skoro měsíc před koncem roku netuší, jak vysokou daň z přidané hodnoty od ledna 2014 odvedou. Může za to nový zákon, jehož výklad není úplně jasný.

Totální zmatky kolem cen bydlení. Nikdo neví, kolik bude DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Zákonodárci na své první schůzi přijali zákon, jenž zavádí daň z ceny pozemku pod novými stavbami. Ze zákona ale není znát, zda se má DPH platit jen z ceny pozemku, na kterém stavba fyzicky stojí, nebo z ceny celého stavebního pozemku. Navíc není jasná ani samotná výše DPH, zdali 15 či 21 procent.

Vyložit zákon není schopno jak Ministerstvo financí – tedy předkladatel zákona, ale ani Generální finanční ředitelství. „Řešíme tuto situaci s daňovými a realitními poradci a chtěli bychom dosáhnout konečného rozhodnutí v co nejkratší době,“ míní pro LN ředitelka komunikace Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Nové zákonné opatření navrhla Rusnokova vláda kvůli občanskému zákoníku. Nemovitost a pozemek se v něm slučuje pod pojem nemovitá věc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…