Toto je prý kouzlo Vladimira Putina. Ale nemluví se o něm

04.10.2014 8:46

Redaktor ruského opozičního listu Vedomosti Maxim Trudoljubov se zamýšlí nad příčinou stále vysoké popularity Vladimira Putina. Dochází k názoru, že za ní stojí nízké zadlužení ruských domácností. Rusové prý nemají hypotéky, a tak nemají co ztratit a slepě násleudují svého vůdce za všech okolností.

Toto je prý kouzlo Vladimira Putina. Ale nemluví se o něm
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vlladimir Putin

Anketa

Vadí vám, že Zeman na konferenci pořádané Putinovým oligarchou rusky vyzval ke zrušení sankcí proti Rusku?

hlasovalo: 29866 lidí

Mnozí zahraniční pozorovatelé se ptají, jak může být vůdce, který žene svoji zemi do propasti, stále tak populární. Odpověď je jednoduchá. Putinovi příznivci nejsou schopni vnímat nebezpečí, které Rusku i jim samotným hrozí. Podle průzkumu veřejného mínění realizovaném nezávislou agenturou Levada Center se Putinova lednová oblíbenost 65 % zvýšila na 80 % v březnu, tedy krátce po anexi Krymu. Svého maxima pak oblíbenost ruského prezidenta dosáhla v srpnu, kdy činila 87 %. Na počátku záři se sice snížila o tři procenta, ale to je pokles v rozmezí statistické chyby. Jinými slovy, neexistuje žádný důvod věřit tomu, že by Putinova oblíbenost klesala,“ je přesvědčen Trudoljubov.

„Putinovu překvapivě vysokou oblíbenost však podle Trudoljubova nelze přičítat tomu, že by snad Rusové pozitivně hodnotili všechny státní struktury. „Rusové jsou obecně nespokojení s byrokracií, většinu úředníků považují za zkorumpované a vládu hodnotí přinejlepším jako průměrnou. Vysoká důvěra v Putina má své kořeny v postoji ruského obyvatelstva, které se domnívá, že vedle současného ruského prezidenta neexistuje žádná alternativa. To je důsledek toho, že se současné vládnoucí garnituře podařilo zbavit oblast politiky jakékoli konkurence. V tomto ohledu tedy ani takto vysoká čísla oblíbenosti neslouží jako nástroj pro vzájemné porovnání politiků, ale jsou pouhým odrazem nadějí a obav ruské populac,“ míní Trudoljubov.

„Během prvních dvou prezidentských období byl Putin skutečně symbolem naděje, zejména v důsledku strmého nárůstu průměrného platu ruského obyvatelstva. V roce 2012 se však tento růst zastavil. To samé potkalo Putinovu popularitu. Jeho obliba kolem 63 až 65 % byla těsně před anexí Krymu z pohledu Západu stále nadstandardní, ale ve srovnání s předchozími čísly šlo o jasný pokles, který pomalu začal ohrožovat jeho výsostné postavení,“ tvrdí Trudoljubov.

Celý článek v angličtině najdete ZDE

„Ve snaze zabodovat u veřejnosti Putin docílil zvýšení platů pro učitele, lékaře a politicisty. Ani to se však nijak výrazně nepromítlo do zvýšení úrovně této části obyvatelstva, ani se tím nezlepšila kvality veřejných služeb. V rozporu s očekáváním se Putinova oblíbenost nezvedla ani díky úspěšně zvládnutým Olympijským hrám v Soči. Pokud by chtěl ruský prezident skutečně opět získat vyšší popularitu, musel by splnit požadavky Rusů na lepší vzdělání, lepší kvalitu služeb, kvalitnější péči o zdraví a cenově dostupné bydlení. A k tomu všemu se přidaly nepokoje na Ukrajině, které přinutily tamějšího prokremelského prezidenta uprchnout ze země. Situace se pro Putina skutečně nevyvíjela dobře,“ píše Trudoljubov.

„Strategie, v rámci které se podařilo Kremlu sejmout z Putina nálepku „ztroskotance“, byla úspěšná. Po anexi Krymu dosáhla jeho popularita závratné výše nad 80 %. Sociolog Boris Dubin tehdy trefně poznamenal, že symbolické akty mají v tak hektickém politickém období větší váhu než uvažování nad ekonomickou situací. Stížnosti Rusů na stagnaci platů a špatnou kvalitu veřejných služeb v tuto chvíli skutečně ustoupily do pozadí a byly nahrazeny projevy bezvýhradné podpory vlády. Rusové dali jako jeden muž najevo, že jsou ochotni přijmout všechny důsledky konfrontace se Západem.“, domnívá se Trudoljubov.

„Nabízí se otázka, proč vlastně ruská veřejnost přijala Putinovu konfrontační zahraniční politiku za svou tak rychle a bezvýhradně? Propaganda prezentovaná oficiálními státními médii v tom jistě sehrála hlavní úlohu. Je tu však ještě jeden důvod, který v tom sehrál svoji roli. Je jím velmi nízká úroveň zadlužení ruských domácností. Je mnohem snadnější nechat se unést, když není nic, co by vás svazovalo. Podle mezinárodní poradenské firmy Deloitte je hypoteční dluh v Rusku dvacetkrát nižší než v zemích Evropské unie. Podle Národní agentury pro finanční studie jsou pouze dvě procenta Rusů připravena vzít si hypotéku, zejména v důsledku nejistoty, která provází ruský trh,“ přichází Trudoljubov s vysvětlením.

„V západní společnosti je prostřednictvím úvěrů a hypoték „zaháčkováno“ mnoho obyvatel, a pokud by se pro ně mělo jejich splácení v důsledku konfliktního rozhodnutí premiéra či prezidenta jejich země zkomplikovat, postavili by se ostře proti tomu. Kdežto obyčejní Rusové jsou ochotni svěřit své naděje do charismatického vůdce, protože mají méně možných alternativ a při takovém rozhodování nejsou ničím svazováni. V tomto směru jsou Rusové ve své víře závislí na Putinovi, stejně jako on je závislý na jejich podpoře,“ zmiňuje Trudoljubov.

„Místo toho, aby tato vzájemná provázanost sloužila i nadále jako zdroj stability, vede nyní Rusko do politické i ekonomické izolace. Což bude mít největší následky právě pro obyčejné Rusy. Dříve či později začne Putinova vysoká popularita strmě klesat. Pro Rusy bude velkou výzvou, aby se v takové chvíli dokázalo oprostit od falešné a otrocké důvěry v Putina. Zahraniční pozorovatelé by se potom měli zbavit svého zlozvyku, kdy svoji pozornost zaměřují pouze na osobu stojící na samém vrcholu moci,“ uzavírá Trudoljubov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…