Trable v Chorvatsku: Záhřeb zakázal návštěvu pomníku. Velké mrzení

22.07.2022 4:44

Mezi Chorvatskem a Srbskem probíhala v minulých dnech diplomatická přestřelka. Srbský prezident Aleksandar Vučić měl v plánu na území Chorvatska navštívit památník na místě bývalého vyvražďovacího tábora Jasenovac, kde bylo za druhé světové války zabito až 700 tisíc Srbů. Záhřeb to zakázal. Prý by to vyvolalo chaos. Srbští politici jsou zděšeni a označují chování chorvatského vedení za ostudné.

Trable v Chorvatsku: Záhřeb zakázal návštěvu pomníku. Velké mrzení
Foto: Wikipedia.org
Popisek: Pomník v podobě betonového květu na území bývalého vyhlazovacího tábora Jasenovac

Bělehrad se před několika dny probudil do nepříjemného rána. Titulní strany chorvatských deníků hlásaly, že srbský prezident Aleksandar Vučić plánoval soukromě navštívit pietní areál na místě bývalého nacistického chorvatského koncentračního tábora Jasenovac a „způsobit tím chaos“.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí

Srbský ministr zahraničních věcí Nikola Selaković se na tiskové konferenci ptal, zda měl být chaos způsoben tím, že by Vučić položil květiny a zapálil svíčku na místě, kde chorvatští ustašovci za druhé světové války programově povraždili statisíce Srbů. Ukazuje se podle jeho slov, že část Chorvatů se stále nevyrovnala s vlastní historií.

„Tvrdí, že jsme se ještě nevyrovnali s historií. To říkají ti, na jejichž ulicích se konají pochody černokošiláčů a desítky ulic jejich měst nesou jména po ideolozích nacistického ustašovského režimu a nejhorších zločincích?“ tázal se Selaković s tím, že se stále v Chorvatsku nikoli výjimečně objevuje lež, že Jasenovac byl pouze „pracovní tábor“. „Chybělo, aby řekli, že tam lidé šli dobrovolně a ne svázáni v řetězech a dobytčími vagony. Záhřeb tvrdí, že Jasenovac není možné navštívit soukromě. Představte si, že by se někdo ptal prezidenta Izraele, proč chce navštívit Osvětim, co tam chce dělat a jestli tím nezpůsobí chaos,“ uvedl dále ministr.

Chorvatská vláda tvrdila, že se prezident Vučić řádně neohlásil diplomatickou cestou a že chorvatští představitelé tento protokol při cestách do Srbska vždy dodržují. To je však podle srbského šéfa diplomacie lež. „Za poslední rok jsme zaznamenali přes 700 vstupů osob se služebním nebo diplomatickým pasem Chorvatska na území Srbské republiky bez jakéhokoli ohlášení. Nikoho jsme nezastavovali, nikoho jsme se neptali, proč sem jede, co tady bude dělat,“ sdělil Selaković a dodal, že prezident Vučić plánoval památník navštívit soukromě a uctít své předky, kteří byli v Jasenovaci zavražděni. Podle něho jde o stejnou rovinu pokrytectví, jako když Chorvaté povraždili desítky rodinných příslušníků Nikoly Tesly, zbořili jeho pomníky a spálily jejich domy, a dnes ho vydávají za „chorvatského vědce“ a chtějí ho vyobrazit na plánované eurové minci.

Srbský prezident Aleksandar Vučić uvedl, že dosud žádný úřadující prezident Srbska nenavštívil Jasenovac a že považuje za svou morální povinnost a čest jít se poklonit stovkám tisíc srbských obětí ustašovského vyvražďování. Zdůraznil, že neexistuje žádné jiné tak zrůdné popraviště jako právě Jasenovac. „Vypadá to, jako bych chtěl navštívit zakázané město. Nebo snad byli Srbové v Jasenovaci vítáni jen mezi lety 1941-1945?” ptal se Vučić na tiskové konferenci. 

Komplex koncentračních a vyhlazovacích táborů Jasenovac existoval v letech 1941-1945 v Chorvatsku. Státní útvar tehdy nesl název Nezávislý stát Chorvatsko a byl horlivým spojencem nacistického Německa, po jehož vzoru začal budovat koncentrační a vyhlazovací tábory, které byly určeny pro Židy, Romy a především Srby. V Jasenovaci ale bylo podle dostupných údajů zavražděno také víc než 100 Čechů. Pro Srby, kterých chorvatští ustašovci (tamní nacistické hnutí, pozn. red.) povraždili na 700 tisíc, je Jasenovac synonymem pro holocaust. 

Ustašovci si při vraždění zajatých osob počínali s nevídanou brutalitou. Vězně vraždili pomocí kladiva nebo speciálně upraveného nože, který byl pomocí koženého opasku připevněn na zápěstí. Tomuto nástroji se říkalo „srbosek“. Izraelský historik specializující se na holocaust před lety vydal knihu s názvem „Jasenovac – Osvětim Balkánu – ustašovská říše krutosti“, ve které tvrdí, že Jasenovac byl mnohem brutálnější než Osvětim. 

Ustašovské Chorvatsko bylo jediným místem v tehdejší Evropě, kde byly zřízeny speciální koncentrační tábory pro děti. Tamní zločinci se neštítili vůbec ničeho a chladnokrevně vyvražďovali i kojence. Jediným velitelem Jasenovace po celou dobu jeho existence byl Vjekoslav Luburić, který se na vyvražďování osobně podílel. Nacističtí pozorovatelé označovali Luburiće za velkého sadistu a psychicky narušeného člověka. Historické zdroje mluví o tom, že němečtí nacisté při návštěvách a pozorování tamních sadistických praktik vůči vězňům omdlévali a zvraceli. Koncentrační a vyhlazovací tábory v Nezávislém státu Chorvatsko totiž nepodléhaly německému velení, řídili je sami chorvatští ustašovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…