Trafiky nejsou trestné, vykládala Němcová. Pak ukazovala na kameru podpisy

16.07.2013 19:12

Dnešním hostem Interview 24 byla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. V debatě se dotkla nejenom současné vlády a problémů ministra financí Jana Fischera, ale také dnešního zproštění viny tří "rebelů" Nejvyšším soudem. Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa budou také nejspíš v dohledné době propuštěni na svobodu. Bývalí politici ODS byli zadrženi kvůli přijetí tzv. trafik.

Trafiky nejsou trestné, vykládala Němcová. Pak ukazovala na kameru podpisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně poslanecké sněmovny

"Pakliže takový rozsudek soud učinil, muselo dojít k velkému pochybení orgánů před ním," domnívá se Němcová. "Musíme ale počkat na další detaily a zdůvodnění si přečíst," dodává. "Nejsnadnější je udělat sám ze sebe soudce. Jako ODS jsme byli celý měsíc trpěliví, čekali jsme na nové informace a nedozvěděli jsme se vůbec nic," obhajuje postoj své strany.

"Toto korupce nebyla, pokud tam není něco dalšího," poukazuje na informace, které podle svých slov čerpala z médií a veřejných zdrojů. "Pro mě jsou tato dohadování se za etickou hranicí, ale rozhodně se podle mě nejedná o trestní čin," říká s tím, že ne vždy jsou dohody - některými nazývány "trafikami"- pro obě strany ideální. "Hranici trestního práva ale rozhodně jako ODS nechceme posouvat. To, co musí zůstat podstatou - že orgány nesmí říkat kdo s kým má tvořit jakou politiku - je nejdůležitější," má jasno Němcová.

Zeman měl jasno dlouho dopředu

Němcová zároveň ukázala listinu s padesáti podpisy poslanců ODS, čtyřiceti dvěma podpisy poslanců TOP 09 a Starostů a osmi podpisy strany LIDEM. Tito poslanci, kterých bylo sto jedna, chtěli podpořit sestavení vlády s vedením Miroslavy Němcové. "Prezidentovi jsme podpisy nabízeli už dlouho dopředu. On ale říkal, že podpisy nepotřebuje a opravdu v tu dobu jednal s nynějším premiérem Jiřím Rusnokem. Bylo to tedy na oko," dodává.

"Jinak s těmito stranami máme v plánu dát dohromady společné programové prohlášení, které by se týkalo toho, co bychom mohli do dalších voleb stihnout," říká. Současná vláda podle ní rozhodně není ideální. To demonstruje na případu Jana Fischera. "Vy byste se nestaral, jaké to jsou peníze?" ptá se Němcová v jednu chvíli moderátora. "Já bych se velmi zajímala a nepřijde mi možné, že se pan Fischer nezajímal. Zda jsou peníze osobní, firemní, nebo jaké," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…