Transparency International chce ovládnout NKÚ, píše Berka poslancům

25.09.2012 22:31

Šéf politického hnutí Pražané za svá práva a dlouholetý kritik netransparentnosti Transparency International ČR (TIC) Karel Berka zaslal poslancům otevřený dopis, ve kterém je varuje před kandidátem do kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Radimem Burešem.

Transparency International chce ovládnout NKÚ, píše Berka poslancům
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

Bureše navrhl na uvolněné místo v kolegiu samotný NKÚ. Problém ale je v tom, že Bureš není nezávislý. Je totiž zároveň členem české pobočky Transparency International. Burešovo jmenování, které musí potvrdit sněmovna, bylo zařazeno na program 45. schůze. Poté, co Berka obeslal všechny poslance, však byl bod z programu stažen. Bureš zatím tedy do NKÚ jmenován nebyl, ale je pravděpodobné, že hlasování se jen odložilo na schůzi příští.

"Uvědomte si prosím, že pokud zvolíte zástupce české pobočky zahraniční vládní organizace Transparency International za člena NKÚ, znamená to, že až do konce svého funkčního období pana Bureše, to je do roku 2023, ztratí Nejvyšší kontrolní úřad svojí nezávislost, která je zakotvena přímo v Ústavě," píše Berka poslancům.

"NKÚ se stane pouhým přívěskem, a vzhledem k její mediální síle, zřejmě i pouhým vykonavatelem zahraničních zájmů Transparency International," píše dále Berka, který činnost TIC zevrubně zanalyzoval už před několika roky a došel k zajímavým závěrům. TIC podle něj není nevládní organizace s bohulibým posláním, ale agresivní prodloužená ruka cizích vlád. Je totiž více jak z 80 procent vydržována vládami nejbohatších států – Německa, Velké Británie, USA  a dalších, jedná se tedy o naopak velmi vládní organizaci s čistě obchodními zájmy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…