Trapas! Konvičkovci zatáhli do války o uprchlíky Karla Kryla. Vyšlo ale najevo, že...

03.07.2015 14:45

Nezapomínejte na to, že jako svobodní občané takzvané "demokratické a svobodné" společnosti máte právo zavírat vrátka před čímkoliv a komukoliv! To měl prohlásit již přes dvacet let mrtvý básník s kytarou Karel Kryl. ParlamentníchListů.cz se na pravost citátu dotázala fanynka Kryla. A tak jsme zjišťovali, jak to je. Zeptali jsem se i Jana Kryla.

Trapas! Konvičkovci zatáhli do války o uprchlíky Karla Kryla. Vyšlo ale najevo, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Bloku proti islámu Martin Konvička

"Vzhledem k tomu, že se dost intenzivně zabývám dílem Karla Kryla, znám jeho citáty i dílo. Tento však nikoli. Ve skupině Karel Kryl - písničkář, kde jsem též členkou, se lidé domnívají, že je tento citát falešný, tedy že to není citát Karla Kryla. Ráda bych se dozvěděla pravdu. Můj dotaz tedy zní, jak jste prosím dospěli k názoru, že se skutečně jedná o citát Karla Kryla a zda to máte nějak ověřené," zeptala se Růžena Bodláková ParlamentníchListů.cz. Reagovala na článek: "Do české války o uprchlíky zatažen Karel Kryl. Pokračuje i aféra s petičním stánkem, který v Olomouci 'navštívili' Arabové." Narozdíl od mnoha jiných se zeptala skromně a bez invektiv. A tak jsme se ptali dál...

Co na to antiislamisté

V Česku už to začíná vypadat, že si každý řekne, co se mu zlíbí, a nic se neděje. Ohledně národního symbolu, básníka s kytarou, Karla Kryla, který byl prostřednictvím údajného vlastního citátu zatažen do kampaně iniciativy Islám v České republice nechceme, se ukázalo, že se jedná o lež.

"Nezpomínejte na to, že jako svobodní občané takzvané 'demokratické a svobodné' společnosti máte právo zavírat vrátka před čímkoliv a komukoliv!!!" Takové heslo vložila Karlu Krylovi do úst zmíněná iniciativa s dovětkem: "Zavřeme vrátka islámu!"

Když se ptaly ParlamentníListy.cz dál, zjistily, že jde o podvrh. Tiskový mluvčí organizace Islám v ČR nechceme poslal odkaz, z jakého článku citát pochází. "Doporučuji kontaktovat pana Jíru. Text byl dále přebírán jako citace a je možné, že není původní," napsal také Artur Fišer.

 

Co na to opravdový autor

"Na své autory po jistých špatných zkušenostech kontakt nedávám. Vaši žádost jsem mu přeposlal, pokud bude mít zájem, ozve se vám sám," napsal šéfredaktor serveru Outsidermedia Stanislav Bláha. Pak se nám ozval i autor zmíněného článku Karel Jíra a přeposlal jej. Jeho dovětek článku s názvem Karel Kryl aneb svědomí národa II - Bratříčku zavírej vrátka (1968) má na konci: "Nezapomínejte na to, že jako svobodní občané takzvané 'demokratické a svobodné' společnosti máte právo zavírat vrátka před čímkoliv a komukoliv!!!" ParlamentníListy.cz tudíž tímto jasně dokázaly, že nejde o citát Karla Kryla, kterým se obrňuje organizace Islám v ČR nechceme.

"Přiznám se, že trochu zírám. Před více jak dvěma lety jsem měl nápad na seriál. Mám moc rád písně Karla Kryla, protože jsou nadčasové. Je to zpěvák, kterého si moc vážím. Napsal jsem o něm asi čtyři díly seriálu. Přiznám se, že jsem byl tehdy šoupnut více doleva, což se možná v textu do určité míry odrazilo. Dnes nefandím ani pravici, ani levici, přestože určité sympatie, díky sociálnímu cítění, u mě levice stále ještě má. Fandím normálním slušným lidem. Posléze jsem od tohoto projektu upustil, vzhledem k emocím v diskuzích, které to vyvolávalo," napsal Jíra ParlamentnímListům.cz.

A co na to brácha Kryla

Organizace Islám v ČR nechceme tedy převzala tento citát a vydávala jej na svých stránkách za Krylův. "Nevím o tom," sdělil ParlamentnímListům.cz mladší bratr Karla Jan. "Nechci je tady. To nejsou lidé, kteří by mohli být našimi sousedy," dodal k imigračním vlnám.

Autor článku napsal tento text při Krylově písničce Podivná ruleta. Karel v ní mimo jiné zpívá: "V studené parádě kožených křesel... Sešli se k poradě výrobci hesel..." Podobným způsobem se asi sešla organizace Islám v ČR nechceme a vymyslela si vlastní slogan. Nicméně nejde o citát Karla Kryla. "Když mi bylo patnáct, tak jsem si ladil Svobodnou Evropu kvůli Karlu Krylovi. Omlouvám se, vůbec by mě nenapadlo, že by mých článků zneužil nějaký blbec," řekl ParlamentnímListům.cz Karel Jíra. Co k tomu dál? Dnes někdo těžko odhadne, co by si o uprchlících myslel Karel Kryl...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…