Trestání „prokurátorů“, omezení mandátu jejich šéfů. Kandidát na ministra Blažek má jasno

02.12.2021 9:05

Pravděpodobný příští ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) má plán. V rozhovoru pro deník Právo popsal, proč si hodlá důkladně posvítit na práci státních zástupců.

Trestání „prokurátorů“, omezení mandátu jejich šéfů. Kandidát na ministra Blažek má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Pavel Blažek v rozhovoru pro deník Právo prozradil, že on není tím kandidátem na ministra, se kterým by měl prezident Miloš Zeman problémy. Prý se spolu bavili o Blažkových plánech s resortem spravedlnosti.

Jedním z Blažkových plánů je prý posvítit si na práci státních zástupců. Budoucí ministr by rád zvýšil odpovědnost státních zástupců za jejich rozhodování. Blažek by prý také zavedl jasně vymezené funkční období pro jednotlivé státní zástupce, včetně toho nejvyššího.

„Budeme se také určitě bavit o tom, jak mají vypadat kárná řízení, která by měla vést k tomu, aby nebylo možné odvolat státní zástupce jen tak. Na druhé straně je třeba zvýšit, což je i v koaliční smlouvě, kterou jsem nesjednával, odpovědnost státních zástupců za jejich rozhodování. Ta je dnes malá a myslím si, že politická scéna je nespokojená,“ uvedl Blažek.

„Rostou nám obrovským způsobem náhrady škody za buďto nezákonná trestní řízení, nebo za případy, které nedokážou státní zástupci u soudu obhájit tak, že jsou úspěšní,“ pokračoval Blažek.

A přidal ještě jednu výtku.

„Rostou zprávy o tom, že např. cíleně unikají informace z přípravných řízení. Úniky ze spisu považuji za rakovinu přípravného řízení. A pokud jsou ještě k tomu úmyslné, tak je to jedno z nejhorších zneužívání moci, které si dokážu představit,“ upozornil Blažek.

Na jedné straně chce prý svým kolegům politikům vysvětlit, že některé jevy, které jsou u státních zástupců vnímány jako negativní, ve skutečnosti negativní nejsou, ale na straně druhé státním zástupcům sdělí, že některé jevy známé z dosavadní praxe chodů státních zastupitelství, musí zmizet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…