Trestat za psaní na internet, aby si ostatní dali pozor. Bradáčová to řekla naplno, mnohé šokovala

08.01.2022 19:47

Lenka Bradáčová volá po trestním stíhání za psaní na internet. Je to prý důležité jako „osvěta“ pro ostatní. Ti se mají dozvědět, co ještě mohou a co už ne. Někteří ale už teď mají z rozhodování české justice místo osvěty v hlavě spíše zmatek.

Trestat za psaní na internet, aby si ostatní dali pozor. Bradáčová to řekla naplno, mnohé šokovala
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s novým rokem vytáhla do boje proti nenávisti na internetu. Lidé by za ní podle návladní měli být trestně postihováni, aby sloužili jako případ „osvěty“ ostatním.

„Kvůli osvětě by tady měl určitou roli sehrát trestní postih, o kterém se lidé dozvědí, a budou tak vědět, která jednání v prostoru internetu dovolena nejsou, protože ubližují druhým, a která jsou postihována, protože dovolena být nemohou,“ prohlásila otevřeně pro Seznam Zprávy.

Mnozí lidé si ale kladou otázku, jaký efekt (kromě zničených životů trestně postižených) bude toto stíhání mít na společnost. Již nyní je totiž zřejmé, že orgány činné v trestním řízení rozhodují zcela nekonzistentně a na různé názory se uplatňují různé metry. Což do značné míry znemožňuje osvětovou funkci represe, o které mluví Lenka Bradáčová.

Franta Kubásek se na sociální síti pozastavil nad zcela rozdílným hodnocením dvou výroků. Jeden mluvil o tom, že konkrétního politika je třeba „podříznout jako svini“. Druhý komentoval fotografii národnostně pestré školní třídy z Teplic slovy „ZŠ Plynárenská, řešení se přímo nabízí“.

Druhý z těchto příběhů skončil podmínečným vězením na půl roku a státnímu zástupci podřízenému paní Bradáčové se to ještě zdálo málo. Problémy má i jeho advokát, který si dovolil u soudu říci, že jde o humor (sám se tomu prý zasmál) a jeho trestní postihování je znakem totalit.

Naopak přímé výzvy k podřezání ústavního činitele byly zařazeny do kategorie „dovolena být mohou“. Radní obce Jesenice Martin Lang, který chtěl podřezat prezidenta republiky Miloše Zemana, u soudu tvrdil, že podřezáním nebylo míněno fyzické odstranění Miloše Zemana, ale pouze jeho odstranění z politického života.

Martin Lang rovněž tvrdil, že naplňoval svou svobodu projevu, jednalo se o nadsázku a omlouvat se nehodlá.

V tomto případě obvodní soud i odvolací soud městský rozhodli, že výzva k podřezání není trestným činem a radního Langa osvobodili.

Co se lidé dozvěděli z těchto trestních kauz a jak to na ně osvětově zapůsobí, to je otázkou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…