Trestný čin maření voleb? Na pořad Reportéři ČT vyvstala nová vážná kritika

14.09.2018 18:39

Rozhovor se senátorkou za ČSSD, která nyní kandiduje za hnutí ANO, vědkyní Evou Sykovou, přinesl server Info.cz. Syková bude soupeřit s prezidentským kandidátem Jiřím Drahošem na Praze 4, Drahoš přitom býval jejím nadřízeným. K senátním souboji na Praze 4 se v té souvislosti vyjádřil také neúspěšný prezidentský kandidát Petr Hannig.

Trestný čin maření voleb? Na pořad Reportéři ČT vyvstala nová vážná kritika
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Eva Syková

„Před 6 lety byla pro mě ČSSD jediná strana, která se dala volit,“ zmiňuje Syková, jež kandidovala jako nezávislá. „Dnes je pak jiná strategie, jak komunikovat s voliči. Dříve to byla kontaktní kampaň, teď je to kampaň přes různá média,“ sdělila senátorka. Za zrádce se kvůli změně strany nepovažuje. „Naučila jsem se být političkou, myslím, že mám dobrý volební program. Jsem přesvědčená, že současná vláda bude tyto záměry prosazovat,“ uvedla. 

Pověst Sykové utrpěla po skandálu kolem kauzy kmenových buněk. „Jsou to všechno nepodložená obvinění a všechna byla vyvrácena,“ tvrdí Syková. Podle svých slov má svědomí čisté, snažila se lidem pomáhat. Přemýšlí i o obraně soudní cestou. 

  • Video najdete ZDE

A vyjádřila se následně právě i k Jiřímu Drahošovi. „Pan Drahoš chce do Senátu jen proto, že nevyhrál prezidentské volby, a chce vlastně se prezentovat jako politik, který bude o tu prezidentskou nominaci zase usilovat,“ dodala. Drahoš podle ní nemá žádný volební program. 

„Manažerské zkušenosti pan Drahoš možná má, ale politické ne,“ sdělila Syková. Podle ní jde v kampani proti ní o to, aby se Drahoš stal senátorem a následně prezidentem. „Drahoš má za sebou velkou skupinu lidí, která patří i mezi miliardáře, kteří potřebují, aby se tento člověk dostal do politiky. Je to člověk, který má velmi málo svých názorů, je velmi ovladatelný,“ poznamenala Syková. „Těžil jen z toho, že lidé si nepřáli na Hradě Miloše Zemana. Jeho program tak je program Antizeman,“ poznamenala.

K celé věci se vyjádřil také neúspěšný kandidát na prezidenta a v současné době usilující o post senátora za Prahu 8 Petr Hannig. „Nedívám se často na televizi, ale to, co jsem viděl, nebo lépe řečeno zažil tento týden při sledování pořadu Reportéři ČT, mi vzalo dech. Kauza stará už několik let je zcela účelově zařazena ani ne měsíc před senátními volbami,“ zmínil s kritikou Hannig. Podle jeho slov totiž veřejnoprávní televize kandidátku doslova popravuje. 

„Předesílám, že paní senátorku, profesorku MUDr. Evu Sykovou, DrSc. neznám, dokonce mi ani neposkytla svou podporu při prezidentské volbě, to jest nepřipojila podpis pod mou prezidentskou kandidaturu. Čili měla by mě vlastně těšit, nebo být mi lhostejná tato naprosto zlá reportáž, při které se na obrazovce objevovali lidé, postižení nemocí, již mělo zastavovat podání kmenových buněk, vyvíjených na vědeckém pracovišti, které kdysi vedla současná senátorka Eva Syková. Vystupovali tam také rodinní příslušníci už zemřelých pacientů. Reportáž velmi silně působící na city voličů,“ zmínil Hannig a okomentoval i to, že v reportáži vystoupil i protikandidát Sykové Jiří Drahoš. 

„Reportáž byla režírována tak, že vykreslila Evu Sykovou jako v podstatě zločince, který vytahoval z nebohých pacientů peníze za neúčinnou léčbu, či zařazení do seznamu pacientů, na kterých bude ona léčba vyzkoušena. A jako člověka naprosto bezcitného, kterého osud pacientů nezajímal,“ sdělil dále Hannig a zmínil, že ČT takto může popravit kohokoliv z kandidátů při jakýchkoliv volbách.

„Obávám se, že proklamovaná veřejnoprávnost ČT, která by měla vyváženě referovat o všech subjektech zúčastňujících se voleb, zde, lidově řečeno, dostala na frak. Na rozdíl od prezidentské volby v letošním roce, kde ČT dávala fakticky prostor všem prezidentským kandidátům rovnoměrně, což jako jeden z kandidátů mohu dosvědčit. Nechci také z tohoto pořadu vinit celou ČT, možná že je na vině jenom určitý záměr šéfů pořadu Reportéři ČT. Každopádně by se tímto porušením vyváženosti v referování o kandidátech těsně před volbami měla zabývat Rada ČT,“ zmínil dále Hannig. 

„Pořad Reportéři ČT nezvratně poškodil senátorku Evu Sykovou. A to je věc vážná a je zcela jedno, jestli paní senátorka někomu sympatická je, či nikoliv. Taková negativní síla, která z pořadu čišela, působící na odrazení voličů, aby Evu Sykovou volili, hraničí snad až s trestným činem maření voleb,“ uzavřel Hannig ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

  • Původní text ZDE

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…