Trhlina? Německá CDU připouští spolupráci se zástupci AfD

24.07.2023 11:48

Předseda CDU Fridrich Merz naznačil, že si v budoucnu umí představit spolupráci s Alternativou pro Německo (AfD), byť jen na lokální úrovni. A z vlastní strany i od jiných německých politických kolegů si za to vysloužil kritiku.

Trhlina?  Německá CDU připouští spolupráci se zástupci AfD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Server britského deníku The Guardian anglicky mluvícím čtenářům připomněl, že Merz, předseda Křesťanskodemokratické unie, v minulosti vyhlašoval, že se staví zdrženlivě k možné spolupráci s protimigrační a často také protiunijní Alternativou pro Německo. Před pár hodinami dal však najevo, že na lokální úrovni by spolupráce CDU a AfD teoreticky mohla být možná.

Na komunální úrovni se musí s demokraticky zvolenými představiteli AfD jednat pragmatičtěji, řekl Merz v letním rozhovoru pro ZDF. „Pokud se tam zvolí správce městské části, starosta, který patří k AfD, je samozřejmé, že pak hledáte způsoby, jak v tomto městě dále spolupracovat,“ uvedl.

Od některých svých spolustraníků si za to vysloužil kritiku.

Na sociální síti Twitter své prohlášení posléze korigoval.

V rozhovoru pro německou televizi ZDF však odmítl, že by CDU mohla s AfD spolupracovat na celostátní úrovni.

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) v pondělí potvrdil, že jeho strana odmítá jakoukoli spolupráci s AfD, „bez ohledu na politickou úroveň“. Protože AfD je „antidemokratická, pravicově extremistická a rozděluje naši společnost“, napsal na twitteru předseda sesterské strany CSU. „Není to slučitelné s našimi hodnotami.“

Proti se postavil i hesenský premiér Boris Rhein (CDU). „Za CDU Hessen mohu velmi jasně říci, že dělící linie je jasná. Nejsou našimi partnery, nespolupracujeme s nimi,“ řekl v pondělí v ranním magazínu ZDF. AfD je strana, „která se neslučuje s křesťansko-demokratickými hodnotami“.

Po vlně kritiky Merz své prohlášení zmírnil a dal najevo, že stále platí dosavadní usnesení CDU, které zapovídá spolupráci s AfD i na komunální úrovni.

The Guardian upozornil, že nedávné průzkumy ukazují, že pravicově populistická AfD má 20–22 % hlasů, za CDU s 26–28 % – obě před třemi středolevými, zelenými a liberálními stranami, které tvoří německou vládu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…