Trhnout co to jde, než bude konec. Zbavení se Ruska? Kdepak

05.06.2023 14:50

MONITORING TISKU Ještě před vpádem na Ukrajinu Rusko začalo omezovat dodávky energetických surovin do střední a západní Evropy. Po 24. únoru 2022, po vpádu ruských agresorů na Ukrajinu, se dodávky ještě snížily. Vláda Petra Fialy začala hledat alternativní dodávky plynu. A našla je cestou podílu v terminálech na zkapalněný plyn v západní Evropě. Má to ale háček. Toto odstřižení se od ruského plynu se poněkud prodraží…

Trhnout co to jde, než bude konec. Zbavení se Ruska? Kdepak
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ropná rafinérie - ilustrační foto

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dělal hodně pro to, aby se Česko zbavilo závislosti na ruském plynu a ropě. Ruská federace se jako válečný agresor ukázala jako nespolehlivý partner, který by mohl dodávky využít jako zbraň. Česko, ale i další státy proto začaly hledat cesty, jak se ruské ropy a plynu zbavit.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29711 lidí
Má to ale háček. Pro Česko zatím platí výjimka ze západní sankcí a prozatím může brát ropu z ruského ropovodu Družba. Ropu levnou, protože Rusko je v důsledku sankcí nuceno prodávat levněji, než ji prodávají jiné ropné velmoci. Z toho těží Indie, Čína, ale i Česko. Pro Česko však tato výhoda nepotrvá věčně. Pondělní Lidové noviny připomněly, že se Česko odpojí od Družby na počátku roku 2025.

„Nyní se rafinerie, jež u nás přes holding Unipetrol ovládá polský petrolejářský koncern PKN Orlen, snaží co nejvíce využít cenové slevy z Ruska. Podíl dovozu ropovodem Družba na celkovém ropném dovozu se tak vyšplhal z téměř poloviny v předchozích letech zhruba na 60 procent,“ uvedly LN.

Doprava ropovodem vyjde levněji než doprava tankery. I kvůli nutnosti pojišťovat náklady na tankerech. Ropu z Družby by do budoucna měla nahradit ropa z ropovodu TAL, který začíná v Terstu. Do Terstu ropu vozí tankery. A za to, než se podaří dostat ropu z tankeru až do místa určení, i v Česku, se platí. Ropovod TAL je i bez české poptávky značně vytížený a s českou poptávku to bude ještě náročnější. Tankery plné ropy budou v Terstu čekat ještě o něco déle. A nebudou čekat zadarmo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Divné "zlé" Rusko, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 05.06.2023 15:37:28
dodává nám levnou ropu, neměli bychom jej za to potrestat? Naši stratégové vypadají jako potomkové Švejka. Okolní státy se chovají logičtěji, například Poláci si vyboxovali v Bruselu používání uhlí, Maďaři berou levný plyn, těch států bude víc. Proč jen my musíme vypadat jako troubové.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…