Tři čtvrtiny Afričanů do Evropy? Jasná fakta o hrozící katastrofě

28.01.2019 7:40

Na info.cz vyšel nový rozhovor s matematikem, blogerem a analytikem Marianem Kechlibarem. Podle něj je nutné se zabývat rizikem rostoucí africké populace. Zmínil demografii Afriky, ve které převažují mladí lidé, a dodal, že agresory ve válce byly většinou ty státy, které měly přebytek mladých mužů. „Když se dělají průzkumy veřejného mínění v Africe, tak vám řeknou v některých oblastech třeba tři čtvrtiny lidí, že by chtěli do Evropy. Samozřejmě, ne každý to realizuje,“ řekl o riziku další migrační krize matematik.

Tři čtvrtiny Afričanů do Evropy? Jasná fakta o hrozící katastrofě
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

„Kolik lidí se vejde do Afriky?“ začal Pavel Štrunc obecnou otázkou. Kechlibar odvětil, že to záleží na tom, jaké životní podmínky jsou ještě přijatelné. „Ten kontinent je poměrně velký, ale za evropských podmínek by i současné obyvatelstvo mělo problémy tam žít, kdyby každý měl mít klimatizaci a auto, a taky nesmíme zapomenout, že velká část toho kontinentu je neobyvatelná, že jsou to pouště jako Kalahari nebo Sahara. Kechlibar také zmínil, že předchozí modely a propočty počítaly s největším nárůstem obyvatelstva v Asii, ale tam se populační růst zpomaluje, a teď se ukazuje, že Afrika v otázce obyvatelstva poroste rychleji, než se očekávalo.

Anketa

Podporujete prezidenta USA Donalda J. Trumpa? (anketa od 28.1.2019)

69%
hlasovalo: 4327 lidí

Kechlibar z toho odvozuje, že vzroste tlak na vystěhovávání. „To bývalo vždycky, protože my už jsme viděli mockrát v historii situaci, kdy v nějaké oblasti začalo prudce vzrůstat obyvatelstvo. Poprvé se to stalo v 18. století v Británii. To bylo poprvé, co úmrtnost prudce poklesla a porodnost zůstávala stejná. Spočtěte, kolik lidí dnes na světě mluví anglicky, a přitom je to takový malý ostrov,“ zabrousil do historie Kechlibar a zmínil všechny velké anglofonní země jako USA, Kanadu, Austrálii, Indii a Jižní Afriku.

Štrunc se zeptal, zda tedy dojde k něčemu podobnému nyní. Kechlibar k tomu je skeptický. Všechny úrodné oblasti světa jsou podle něj už zabrány. Moderátor se otázal, zda to znamená, že dojde k dystopickým scénářům boje o půdu a o vodu. Kechlibar to nevyloučil a připomenul, že poušť má v Africe tendenci se rozšiřovat a rostoucí populace se dělí o stále stejné množství vody a půdy. A doplnil ještě jeden fenomén, přebytek mladých mužů. Z historie podle něj vyplývá, že agresoři ve válkách měli právě tento přebytek a mohli mladé muže použít jako „kanónenfutr“. Řekl, že asi před 10 lety sledoval stránky jednoho izraelského matematika, který opakovaně vyjadřoval obavu o složení populace v Sýrii. A po pěti letech se ukázalo, že jeho obavy byly oprávněné.

Kechlibar dodal, že to, co zažíváme teď v Evropě, je jen slabý odvar toho, co se děje v Africe a jako příklad dal Jižní Afriku, kam se stěhují lidé ze Zimbabwe, protože hospodářství v Zimbabwe nefunguje. Podle Kechlibara se sice podařilo pozastavit migrační krizi, ale potenciál je stále velký a nebezpečný. Jako příklad země, kde se schyluje k masivnímu nárůstu populace, vybral Kechlibar Niger. V Nigeru je podle dat, která našel, 20 % populace mladších 5 let a hrozí, že v relativně krátké době se populace čítající 22 milionů obyvatel rozroste na 70 milionů. A když se pracovníci neziskovek snaží šířit antikoncepci, tak narážejí na odpor, protože je zvykem mít hodně dětí. Kechlibar pak citoval jednoho Nigeřana: „Bůh nám dává děti a jídlo. A když ne, tak ne.“ Ale dodal, že Nigeřané jsou většinou příliš chudí na to, aby si mohli dovolit pašeráky.

Štrunc se pak zeptal, jaký je přístup Bruselu k této otázce. Kechlibar odvětil, že Brusel spíše reagoval se zpožděním a iniciativa většinou vycházela od států na migrační cestě. Prý už v roce 2012 a 2013 si středomořské státy stěžovaly, že jsou tzv. průchozí státy. „Dost dlouho se to na té nejvyšší úrovni ignorovalo. Pak někdy v roce 2015 došli k názoru, že jednou z odpovědí je přerozdělování, to bylo politicky očividně neúspěšné. Ale největší iniciativa vždycky vycházela od členských států. Italskou cestu nezavřel Brusel,“ řekl matematik. Na dotaz, zda se Brusel vydá německou nebo italskou cestou, odpověděl, že Brusel pravděpodobně potichu schválí italský přístup.

Štrunc Kechliabrovi připomenul, že jednou současnou migrační krizi prohlásil za demoverzi té, která ještě nastane, a zeptal se, zda se jedná o miliony, nebo dokonce desítky milionů lidí. „Když se dělají průzkumy veřejného mínění v Africe, tak vám řeknou v některých oblastech třeba tři čtvrtiny lidí, že by chtěli do Evropy. Samozřejmě, ne každý to realizuje,“ odpověděl oklikou Kechlibar. „S tím narůstajícím populačním tlakem si myslím, že musíme toto riziko brát vážně. Není žádná legrace, jestli Lagos jednoho dne naroste na 100 milionů obyvatel. To je město, které v roce 1950 mělo velikost Ostravy. Takže málokomu se tam bude chtít žít,“ doplnil ještě matematik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…