Tři čtvrtiny lidí schvalují přímou volbu. Bojí se ale populistů

22.03.2012 22:00

Tři čtvrtiny Čechů vítají přímou volbu prezidenta. Zároveň se však polovina lidí obává, že se bude volit podle populistických slibů a ne skutečných kvalit kandidáta. Většina si však myslí, že by se měly rozšířit pravomoci prezidenta.

Tři čtvrtiny lidí schvalují přímou volbu. Bojí se ale populistů
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Pražský hrad

Celkem 80 procent lidí vítá přímou volbu prezidenta. Ještě před půl rokem v září to však bylo 83 procent, uvádí agentura STEM. Část veřejnosti se očividně zalekla přímého hlasování, pro je však stále výrazná většina.

Polovina občanů se ovšem obává, že v hlasování se nezohlední skutečné kvality kandidátů a spíše se bude rozhodovat podle populistických slibů. 51 procent totiž míní, že „lidé jsou nezodpovědní a při volbě prezidenta snadno naletí líbivým heslům a slibům“.

Právě to rozděluje veřejnost i v názoru na přímou volbu. Respondenti, kteří si myslí, že voliči se budou rozhodovat při výběru zodpovědně, z 90 procent přímou volbu podporují. Zato skeptičtější lidé ji podporují jen z 57 procent.

„Přímá volba prezidenta znamená také posílení jeho mandátu, i když třeba jen v symbolické rovině. Většina lidí (70 %)  pokládá za vhodné, aby  náš politický systém měl silného prezidenta s rozsáhlými výkonnými pravomocemi,“ dodává ke svému průzkumu agentura.

Kompletní zpráva STEM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…