Trochu zvláštní, ne? Středočeské ANO upozorňuje na podivný přístup k informacím kolem premiéra

01.04.2019 15:55

Zastupitelský klub ANO na Středočeském kraji upozornil ve své tiskové zprávě na takzvaný dvojí metr. Na jedné straně jsou prý plná média informací, že kraj vyměnil úředníky, kteří mají posuzovat střet zájmů Andreje Babiše, zatímco o dění na černošickém úřadě není nikde ani slovo.

Trochu zvláštní, ne? Středočeské ANO upozorňuje na podivný přístup k informacím kolem premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš řeční na pátém celostátním sněmu hnutí ANO

Začněme od začátku. Podnět k prošetření možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše přišel na černošický úřad v srpnu roku 2018. „Ještě téhož roku se přišel starosta obce Filip Kořínek (dříve Věci Veřejné Víta Bárty) na Středočeský krajský úřad poradit, jak se může zbavit tajemnice svého úřadu. Tajemnice úřadu v Černošicích opravdu skončila a v lednu 2019 nastoupil nový tajemník úřadu. Asi nikoho nepřekvapí, že úřad ve správním řízení ohledně možného střetu zájmů premiéra Babiše rozhodl v jeho neprospěch již 21. ledna. Zajímavá je také skutečnost, že místostarostu Černošic Petra Wolfa (TOP09) a další členy místní TOP09 zaměstnává zastupitel Středočeského kraje Michael Pánek (ODS), jeden z nejhlasitějších kritiků premiéra Babiše a hnutí ANO. Zároveň v zastupitelstvu Černošic působí také Martina Řehořová (TOP09), manželka Petra Řehoře, společníka Michaela Pánka. Aby byla rodinka kompletní, nevlastní syn Petra Wolfa kandidoval za místní Piráty,“ sdělili nám zástupci středočeského ANO.
 
 
Tamní úředníci tedy 21.ledna rozhodli, že Andrej Babiš ve střetu zájmu je a udělil premiérovi pokutu 200.000 Kč. Ten se odvolal k nadřízenému úřadu, kterým je úřad Středočeského kraje. 
 
„Začátkem února veřejně lhal předseda Pirátů Ivan Bartoš, který napadl organizační změnu na Středočeském krajském úřadu. Jednalo se o sloučení Odboru správních agend a krajský živnostenský úřad s Odborem legislativně právním. Od Ivana Bartoše šla však informace zcela lživá, a to že Středočeský krajský úřad zrušil Odbor správních agend a živnostenský úřad. To se ale vůbec nestalo. Spustilo to však lavinu novinových článků o tom, jak se hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová zbavuje nepohodlných úředníků, aby mohla dosadit nové a ty pak nechat rozhodnout ve prospěch premiéra Babiše. Ředitel krajského úřadu JUDr. Jiří Holub marně vydával tisková prohlášení, ve kterých trpělivě vysvětloval, že žádný odbor nebyl zrušen, nikdo z úředníků „odstraněn“ a že oddělení Správních agend dál funguje ve stále stejném složení. O věcném argumentu, že ani ředitel úřadu, ani politik nesmí úkolovat úředníka s kulatým razítkem ani nemluvě,“ upozorňuje zastupitelský klub hnutí ANO. 
 

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí
 
„Rozumíme tomu, že média mají za úkol hlídat úředníky i politiky a informovat veřejnost o jejich případných kauzách, či pochybeních. Vždyť ti spravují naše veřejné zdroje. Je však s podivem, že většina médií útočila pouze na Středočeský krajský úřad a jeho ředitele Jiřího Holuba, potažmo přímo na hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Zatímco obviňovala úřad, úředníky a hejtmanku z podjatosti, o tom černošickém nepadlo ani slovo. Ten je automaticky čistý a žádná podjatost zde zcela jistě nehrozí,“ stojí v tiskové zprávě zastupitelského klubu hnutí ANO 2011, kterou máme k dispozici. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …