Trojice italských radních půjde do vězení. Nechali postavit památník Mussoliniho spolupracovníkovi, přezdívanému "řezník"

09.11.2017 16:51

Itálie žije bizarním soudním procesem se třemi radními z města Affile, které leží nedaleko Říma. Tři komunální politici se dostali do křížku se zákonem po vztyčení památníku jednomu z blízkých spolupracovníků Benita Mussoliniho Rodolfa Grazianiho.

Trojice italských radních půjde do vězení. Nechali postavit památník Mussoliniho spolupracovníkovi, přezdívanému "řezník"
Foto: Bundesarchiv, Bild 102-09844 / CC-BY-SA 3.0
Popisek: Benito Mussolini

Jestli je Německo chváleno za důslednou denacifikaci, tak v Itálii tento proces patrně neproběhl příliš úspěšně. Jinak by si těžko mohli starosta města Affile Ercoel Viri a dva radní Giampier Frosoni a Lorenzo Peperoni dovolit odhalit památníku vysokému veliteli fašisticiké, italské armády Rodolfo Grazianumu, kterému se pro jeho mimořádně brutální praktiky přezdívalo „řezník“, a po druhé světové válce byl jako válečný zločinec odsouzen na 19 let do vězení.

Graziani nechvalně proslul už v období před druhou světovou válku při svém působení v Etiopii a Libyi. V Etiopii se dle serveru Local podílel na masakru asi 30 000 odpůrci italské kolonizace v Etiopie, proti kterým nařídil použít jedovatý plyn. Graziani byl blízkým spojencem fašistického diktátora Benita Mussoliniho, který se mu za jeho „věrné služby“ odvděčil tím, že jej v roce 1943 jmenoval ministrem obrany.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Po boku Mussoliniho potom „řezník“ Graziani setrval až do samotného konce válku. Svůj vysoký trest si nicméně neodseděl a po několika měsících byl propuštěn. Přesto o jeho vině nepanují žádné pochybností a patří mu přední místo mezi válečnými zločinci, kteří se dali do služeb Mussoliniho fašistické mašinérie. Podle italských zákonů je trestné zpochybňování válečných zločinů domácích fašistů a v souladu s tím je také také na obdivovatele symbolů fašistického režimu nahlíženo.

A tak byl starosta města Affile odsouzen na osm měsíců a dva jeho kolegové z radnice k půl roku vězení. Celý soudní proces se táhl pět let. Ke vzyteční památníků fašistickému generálovi totiž došlo již v srpnu 2012 a z kapes zdejších daňových poplatníků bylo na jeho výstavbu vytáhnuto 130 000 eur. Nicméně zástupce Demokratické strany a dalších levicových uskupení se obrátili na soud.

Starosta Viri zpočátku veškerá obvinění odmítal a jeho názor se od té doby příliš nezměnil. „Rozsudek byl politicky motivován. Není vůbec tak jasný, že se Graziani provinil válečnými zločiny, jak se tvrdí. Graziani byl jen jeden z největších synů tohoto města,“ konstatoval starosta o někdejším fašistickém politikovi, který zemřel v roce 1955 a je pochován na zdejším hřbitově. Ani tato aféra starostu nepřipravila o přízeň zdejších obyvatel. Byl opět zvolen do svého úřadu a příští rok v dubnu patrně uspěje znovu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…