Trojský kůň Ruska v Evropě. Za pád italské vlády může Moskva, píše bruselský server

02.08.2022 21:22 | Glosa

Lídři dvou italských pravicových stran Matteo Salvini a Silvio Berlusconi čelí podezření, že se pád premiéra Maria Draghiho uskutečnil na žádost Moskvy. Ta se jim navíc podle zpravodajců pokouší zajistit vítězství v zářijových předčasných volbách i posíláním migrantů z Libye. Prošetření role Moskvy žádají středolevicové síly. Někteří označují Itálii za „trojského koně“ v Evropě. Informace bruselského serveru Politico zveřejnil iDnes.cz.

Trojský kůň Ruska v Evropě. Za pád italské vlády může Moskva, píše bruselský server
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Podle nejnovějšího průzkumu by nyní ve volbách v Itálii měla největší šanci pravicově populistická koalice zahrnující Salviniho Ligu (dříve Liga severu), Berlusconiho stranu Vzhůru Itálie a favorita hlasování – nacionalistické a protiimigrační Bratry Itálie, které vede Giorgia Meloniová.

Podle serveru Politico „posluhování“ Salviniho a Berlusconiho strany Moskvě došlo daleko za obvyklou italskou vstřícnost vůči Rusku, že by tím mohl být ohrožen úspěch koalice.

  • Původní zdroj ZDE

Italské zpravodajské služby podle listu La Repubblica varovaly, že Moskva chce zajistit vítězství svých spojenců v předčasných volbách posíláním migrantů z Libye.

Levice požaduje po Salvinim, aby vysvětlil svou diplomatickou cestu do Moskvy. Reagoval tak na článek italského deníku La Stampa, který uvedl, že ruský diplomat se v květnu setkal na ruské ambasádě s jedním ze Salviniho poradců, aby probrali možnost rezignace některých ministrů Salviniho strany ve vládě bývalého premiéra Draghiho.

Berlusconi je obviňován z vazeb na Rusko dlouhodobě, stejně tak Salvini. Šéf Ligy opakovaně pochvalně hovořil o šéfovi Kremlu a v minulosti nosil tričko s jeho vyobrazeným obličejem. Též se vyjadřoval proti dalšímu zasílání vojenské pomoci na Ukrajinu.

Pro svoji otevřenost vůči ruským „narativům“, kdy ruští komentátoři často bez jakéhokoliv omezení šíří v italských médiích propagandu Kremlu, si Itálie vysloužila opakované označení „trojský kůň Ruska“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…