Trpící umělci, EU vám dá peníze. Něco musíte dostat, říká nový plán. Za Česko podpořila...

29.04.2020 13:11

Trpících umělců, kteří nemohou účinkovat a tak si vydělávat na živobytí, si všiml i Evropský parlament. Europoslanci prý chtějí chránit umělce, kteří by nemuseli dosáhnout na národní programy podpory, a navrhuje zřídit fond pro mimořádné situace na podporu médií a tisku. „Mnoho umělců bezplatně sdílí svá vystoupení on-line, aby nám pomohli překonat současnou krizi; zaslouží si finanční pomoc na náročné období, které nás čeká,“ zaznělo.

Trpící umělci, EU vám dá peníze. Něco musíte dostat, říká nový plán. Za Česko podpořila...
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Video o podpoře umělců Evropského parlamentu

Debata, koho a jak by měl stát v této těžké době podpořit, už se vede nějakou dobu a patří k ní i otázka, kolik peněz by měli dostat umělci. Své si řekl například divadelník David Prachař, který mluvil o „bolestínských umělcích“, ale o finanční injekci žádal vládu např. Jakub Nový, místopředseda Svazu autorů a interpretů na ČT.

Do tohoto sporu se tento týden vložila Evropská unie. Vzniklo krátké video sdílené na stránkách Evropského parlamentu. „Díky hudebníkům je karanténa v souvislosti s onemocněním COVID-19 pro všechny o trochu snesitelnější. Tanečníci sdílejí své umění v těchto obtížných časech. Spisovatelé nám rozšiřují obzory. A přesto patří během karantény právě lidé pracující v kulturních a kreativních oborech mezi ty nejvíce zasažené. Po celé Evropě dochází k rušení kulturních akcí, takže umělci nemají možnost vydělávat si na živobytí,“ praví se v něm.

Dále je zmíněno, jak Evropská unie poskytuje půjčky až 100 miliard na ochranu pracovníků zasažených pandemií prostřednictvím nového programu na zmírnění rizik nezaměstnanosti, a prý byla upravena i pravidla strukturálních fondů, aby z nich mohly být čerpány prostředky na boj s ekonomickými dopady pandemie. „Naším úkolem je nyní dostat část těchto prostředků do sektoru kultury,“ tvrdí se dále ve videu.

„Potřebujeme v rámci programu vyšší flexibilitu, aby bylo možné podpořit i sektor kultury, u něhož je zapotřebí zvláštního přístupu. Izolace by neměla být na úkor kultury,“ říká předsedkyně kulturní komise Evropského parlamentu, německá europoslankyně Sabine Verheyenová.

Europoslanci prý chtějí chránit umělce, kteří by nemuseli dosáhnout na národní programy podpory, programem Kreativní Evropa a žádají Komisi, aby současný fond navýšila. Evropský parlament rovněž navrhuje zřídit fond pro mimořádné situace na podporu médií a tisku. „Mnoho umělců bezplatně sdílí svá vystoupení on-line, aby nám pomohli překonat současnou krizi; zaslouží si finanční pomoc na náročné období, které nás čeká,“ tvrdí.

VIDEO europarlamentu – možno zvolit české titulky:

Opatření uvítala i stranická kolegyně (frakce EPP – evropští lidovci) Verheyenové, Michaela Šojdrová. „Pomoc EU a dík patří i umělcům, díky kterým je karanténa trochu snesitelnější,“ souzněla s videem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…