Trump je jen epizoda. Po něm přijde něco úplně nového, píše myslitel. A představuje příští svět

25.01.2017 12:45

„Vláda Donalda Trumpa se zapíše do historie jako těžký, ale nezbytný krok na cestě k masivní proměně jedné ekonomické éry v druhou. Dopady Obamovy administrativy, která položila základ pro digitální, globální a udržitelnou civilizaci, se projeví až v několika příštích letech,“ míní americký inovátor Peter Leyden.

Trump je jen epizoda. Po něm přijde něco úplně nového, píše myslitel. A představuje příští svět
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Peter Leyden je zakladatel a prezident společnosti Reinvent, která se zaměřuje na facilitaci debaty mezi nejlepšími světovými technickými inovátory s úmyslem „od základu změnit svět“.

Volební úspěch Donalda Trumpa jej jako progresivního liberála zklamal, brzy si ovšem uvědomil, že proces transformace světové ekonomiky do digitální éry, kterému se Obama snažil napomoci, se nedá zastavit.

Celý článek v originálním znění je dostupný ZDE

„Klíčové je v tomto momentu si uvědomit, že Trumpova inaugurace nepředstavuje začátek nové epochy, nýbrž její konec,“ míní Leyden.

Minulý rok přinesl dvě zcela neočekávané události: rozhodnutí o vystoupení Velké Británie z Evropské unie a vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. „K oběma těmto událostem došlo v důsledku strachu mnoha obyvatel těchto dvou zemí z budoucnosti, stejně jako chybné interpretace toho, co se nyní ve světě děje,“ míní vývojář.

„Tyto neočekávané změny v krátkodobé perspektivě způsobí chaos, ovšem v konečném důsledku jen urychlí změny, které tak jako tak musejí přijít,“ dodává.

Trump představuje konec jedné éry

Donald Trump je podle autora článku pouhým symptomem něčeho mnohem většího a dalekosáhlejšího. Stejně tak tomu je i v případě euroskeptiků ve Velké Británii.

„Všichni tito lidé nepřinášejí žádnou změnu, pouze na ní reagují. Neudávají budoucí směr, kterým by se mělo lidstvo ubírat, jen se zoufale snaží zachránit řád věcí, který nenávratně mizí v propadlišti dějin,“ míní Leyden.

Americký inovátor je toho názoru, že svět se momentálně nachází v počáteční fázi nevyhnutelné transformace do toho, co by se mohlo nazývat „civilizací 21. století“. „Počáteční“ v tomto případě znamená „třetina cesty“.

Autor udává tři základní charakteristiky nové civilizace:

  1. Vše bude řízeno digitálními technologiemi, které budou chytřejší a chytřejší a stále více propojené mezi sebou.
  2. Nová civilizace bude operovat na celoplanetární úrovni.
  3. Klíčová bude udržitelnost rozvoje, což se bude týkat zejména užívání energetických zdrojů a jeho dopadu na životní prostředí.

Ke všem těmto změnám podle Leydena již dávno dochází, což mimo jiné dokazuje tok finančních investicí, které proudí do pokročilých ekonomik, a neustálé inovace, ke kterým dochází všude na světě nezávisle na rozhodnutích vlád. „Vlády mohou progres usnadnit, nebo jej zpomalit, nemohou ho ovšem zastavit,“ tvrdí.

Pro některé lidi mohou být tak fundamentální změny ve struktuře světové ekonomiky skutečně děsivé. Nové digitální technologie umožňují dělat téměř vše lépe, a proto jsou tak nebezpečné pro starý průmysl.

Pro populistické politiky je pak jednoduché na tomto strachu profitovat tím, že prohlašují věci typu „make America great again“. Takové praktiky prý ovšem nejsou vůbec ničím novým. „Ve třicátých letech pravice využila podobného strachu a zahnala svět do fašismu a světové války. Dnes se Trump žene tou samou cestou, nedostane se ovšem daleko,“ věří Leyden.

Donald Trump prý v konečném důsledku „udělá Americe velkou laskavost“. Stane se prý totiž „nástrojem, pomocí kterého dojde k odstranění pravicově-konzervativních politiků ze scény na celé dvě generace“.

Jak k něčemu takovému dojde? Trump se podle autora článku pokusí vytvořit prezidentskou administrativu, která bude zcela očividně řízená miliardáři ve prospěch těch samých miliardářů a nejrůznějších ropných baronů. Tím si znepřátelí klíčový elektorát 21. století: generaci narozenou v novém tisíciletí, vzdělané profesionály, ženy a všechny „menšiny“.

Proti Trumpovi se postupně prý postaví i velký počet umírněných republikánů. „Věří někdo skutečně tomu, že Trump udělá něco pro bílou dělnickou třídu, která ho zvolila? Jen počkejte, až se mu zrušení Obamova zdravotního pojištění vrátí a udeří ho do tváře jako bumerang,“ varuje Leyden.

Důsledky Trumpovy administrativy podle Leydena způsobí „fundamentální změnu kurzu americké politiky nalevo“. Podobně prý dopadli konzervativní republikáni ve třicátých letech, kteří se museli rozloučit s mocí na dalších 50 let.

Kalifornie je vzorem pro budoucnost

Slavná americká skupina Red Hot Chili Peppers v jedné ze svých písní zpívá o tom, že „Kalifornie je místem, kde končí západní civilizace“.

Peter Leyden tvrdí, že právě stát ležící na západním pobřeží Spojených států, a konkrétně politicko-ekonomické procesy, které v něm probíhají, je jakousi předzvěstí toho, k čemu v nadcházejících letech dojde ve zbytku země a později i na celém světě.

„Kalifornie byla na konci minulého tisíciletí paralyzována politickou polarizací. Byla nucena absorbovat vysoký počet migrantů, které mnozí lidé vinili z ekonomických problémů. Nakonec se frustrovaní voliči obrátili na hollywoodskou celebritu bez jakékoli politické zkušenosti Arnolda Schwarzeneggera,“ poukazuje Leyden na podobnosti s aktuálním děním.

Dnes je Kalifornie vedena novou generací progresivních demokratů, jsou naprosto ve všech úřadech ve státě. V Kalifornii není jediný zvolený konzervativní republikán. „Konzervativní ideologie tam už neexistuje,“ zdůrazňuje vývojář.

Kalifornie, a zejména oblast Silicon Valley, určuje světové technologické trendy. Stojí v popředí v oblastech nových zdrojů energie a udržitelného rozvoje. „Všechny ty tři masivní změny v civilizaci 21. století tam již dávno probíhají. Jinými slovy: Kalifornie se již v nové éře světové ekonomiky nachází,“ míní Leyden.

Příznivci politiky Baracka Obamy jsou možná nyní zklamáni, ale podle Leydena, který se mezi ně řadí, si brzy uvědomí, že k tomu nemají důvod.

„Vláda Donalda Trumpa se zapíše do historie jako těžký, ale nezbytný krok na cestě k masivní proměně jedné ekonomické éry v druhou. Dopady Obamovy administrativy, která položila základ pro digitální, globální a udržitelnou civilizaci, se projeví až v několika příštích letech,“ věří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…