Trump má pravdu! I my musíme chránit naši kulturu, řekl Kobza. Připojme se k paktu o migraci, oponovala Langšádlová

19.09.2018 18:21

Středeční odpoledne se nachýlilo k podvečeru a ve Sněmovně se stále debatovalo o globálním paktu OSN o migraci a o globálním paktu téže organizace o uprchlících. K řečnickému pultíku se postavili např. poslanec SPD Jiří Kobza či poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. Kobza konstatoval, že nesmíme přesouvat africkou chudobu, nemoci a africké násilí do Evropy. Langšádlová nabídla odlišný pohled. Se svou troškou do mlýna přišel i poslanec (ODS) Zbyněk Stanjura.

Trump má pravdu! I my musíme chránit naši kulturu, řekl Kobza. Připojme se k paktu o migraci, oponovala Langšádlová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna řešila novelu zákona o důchodovém pojištění. Důchodci nad 85 let by měli dostat přidánu tisícovku

Poslanec SPD Jiří Kobza u řečnického pultíku upozornil, že globální pakt o migraci a globální pakt o uprchlících v podstatě jen nabídne klacek do rukou neziskových organizací. Klacek na národní státy. „Jde především o národní a nadnárodní neziskovky, které se budou ohánět tímto paktem a odvolávat se  na mezinárodní autority, až budou natahovat ruce pro další finanční prostředky,“ prohlásil Kobza.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

České zákony jsou podle něj zcela dostačující pro vymezení statusu uprchlíka či migranta. Stejně jako komunista Zdeněk Ondráček nebo předseda SPD Okamura připomněl, že Spojené státy odstoupily od globálního paktu o migraci, k čemuž prý měly nepochybně důvod. Spojené státy jsou zemí, která je známá tím, že mívala náruč vůči migrantům otevřenou, ale podle Trumpa zachází globální pakt o migraci příliš daleko a ohrožuje Spojené státy. Kobza dal Trumpovi za pravdu. I my bychom si prý měli chránit naše azylové právo a svou kulturu.

„Já bych chtěl říct, že pokud přesídlíme africkou chudobu, africké násilí a africké nemoci do Evropy, tak Evropa bude stejně chudá, jako je Afrika. A já jsem v Africe strávil rok a půl. Toto my z SPD nechceme,“ zdůraznil. Naším úkolem podle poslance je pomáhat válečným uprchlíkům, a to ve snaze vrátit se domů.

S faktickou poznámkou se přihlásil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, který se podobně jako o pár hodin dříve Okamura ptal, proč bychom měli podepisovat nezávaznou deklaraci.

„Tak proč k tomu máme přistupovat? Pokud to má nějaké výhody a nevýhody, tak se o tom bavme. A pokud tam nejsou žádné výhody a nevýhody, tak proč bychom se o tom měli bavit. Tak proč se těch asi 193 státníků sejde: Aby si udělali fotku? To bude velké family foto. Výsledkem bude moře úsměvů a moře fotek, aby přijali dokument, který nebude závazný. Tohle nám nedává žádnou logiku,“ kroutil hlavou Stanjura.  

Hamáček mu odpověděl, že součástí deklarace je i tvrzení, že si my sami můžeme rozhodovat o tom, koho na své území pustíme a koho ne. Proto je podle Hamáčka dobré takovouto deklaraci podepsat.

Když se dostala ke slovu Helena Langšádlová, podotkla, že Česká republika byla jedním ze zakládajících členů OSN, a pokud i nadále chceme být aktivními členy OSN, měli bychom se k tomuto paktu připojit. Půjde podle ní jen o symbolické gesto, když je tato deklarace nezávazná, ale i gesta je podle dámy třeba dělat.

„To, o čem se v tuto chvíli bavíme, je i to, zda Česká republika projeví lidský rozměr, lidský přístup, zda budeme schopni projevit solidaritu s dalšími státy. A proto já tady přečtu usnesení, kterým vyzýváme Českou republiku k přijetí 50 uprchlíků z táborů v Řecku... Podobný krok udělal i Izrael, a dokonce těmto dětem nabídl občanství. I ten Izrael, který se potýká s řadou problémů ve vztahu se svými okolními státy, tak i ten Izrael dokázal pomoct stovce dětí,“ uvedla politička.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

O chvíli později dodala, že tyto děti už jsou v Schengenu a bude lepší, aby jim bylo pomoženo v nových domovech, než abychom riskovali, že se třeba zradikalizují v uprchlických táborech.

„Máme sté výročí republiky, nebyl to humanismus, o kterém osobnosti našeho státu hovořily?“ zeptala se dáma. Všem kolegům a kolegyním také připomněla, že se poslanci rádi hlásí ke křesťanským kořenům, ale křesťanské křeny zahrnují i pomoc bližním.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…