Trump může překvapit. Hlavně tím, že si nic nedělá z průzkumů, soudí komentátor

20.01.2017 7:53

Donald Trump se dnes stane 45. prezidentem USA. Je to prezident, kterého volilo méně lidí než jeho soupeřku Hillary Clintonovou, ale vyhrál v klíčových státech. V době nástupu do úřadu je oblíbený jen u 44 procent Američanů. Podle všeho si z toho ale moc nedělá. Víc než průzkumy ho totiž zajímá reálná politika, píše František Strnad v MF Dnes. Trump si prý postavil zkušený vládní tým, ale některým lidem je to pořád málo.

Trump může překvapit. Hlavně tím, že si nic nedělá z průzkumů, soudí komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace “sochy” Donalda Trumpa v muzeu voskových figurín GRÉVIN PRAHA

45. prezident USA Donald Trump nastupuje do úřadu za velkého zájmu médií. To jistě platilo i o jeho předchůdci Baracku Obamovi, jenže tehdy do něj nejen média vkládala velká očekávání, Trumpa často jen kritizují. Kritizují ho např. za výběr svého vládního týmu.

„Trump měl díky mediálnímu honu na čarodějnice dost prostoru na to, aby si poskládal tým, se kterým bude kormidlovat největší ekonomiku světa nepříliš klidnými vodami dnešního globálního světa. Obchodu v něm šéfuje byznysmen, o státní kasu se postará finančník a na armádu bude dohlížet generál. Většina nových šéfů resortů má ke svým postům předpoklady a v daných odvětvích i praxi. To by mělo stačit i zarytým Trumpovým kritikům. Leč nestačí, protože prezident, který slíbil vymést washingtonskou K Street, kde úřadují vřavy bezskrupulózních lobbistů, má v kabinetu i politické matadory z Kongresu. Kdyby Trump svěřil bezpečnostní nebo zpravodajské služby někomu bez zkušenosti s establishmentem, téměř jistě by se ozvaly hlasy, které by ho obviňovaly z diletantství,“ poznamenává Strnad.

Zatím si sice mnoho popularity nezískal, ale to se může brzy změnit. Trump už dopředu hlásí, že nebude zahálet a krátce po nástupu do úřadu začne podepisovat jedno prezidentské nařízení za druhým, kterými bude rušit předchozí výnosy Baracka Obamy. Ale nejen to. Už před svým nástupem do úřadu vzkázal automobilkám, že zvedne cla na jejich vozy, pokud se budou vyrábět jinde než v USA. A některé firmy na to už zareagovaly. Trump tak začal vytvářet pracovní místa ještě dřív, než se stal prezidentem, což mnozí lidé brzy ocení. Kritice médií navzdory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…