Trump na Den památky holocaustu vyzýval k lásce a toleranci. Ale médiím se stejně nezavděčil, podívejte se, co si našla

29.01.2017 15:19

27. ledna 1945 Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor Osvětim. Právě proto si svět připomíná 27. leden jako Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Připomněl si ho také nový prezident USA Donald Trump. Analytik Tomáš Haas se však podíval do levicově laděných zahraničních novin a nestačil se divit. Trumpovo prohlášení na památku obětí holocaustu využila prý média k dalšímu útoku na prezidenta.

Trump na Den památky holocaustu vyzýval k lásce a toleranci. Ale médiím se stejně nezavděčil, podívejte se, co si našla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace “sochy” Donalda Trumpa v muzeu voskových figurín GRÉVIN PRAHA

„S těžkým srdcem a smutkem v mysli si budeme vždy pamatovat a budeme uctívat oběti holocaustu i přeživší hrdiny. Není možné bezezbytku pochopit zvrácenost a hrůzu, kterou napáchal nacistický režim na nevinných lidech,“ napsal na úvod svého prohlášení Trump.

Celé prohlášení v angličtině naleznete zde.

V podobných temných hodinách lidstva však podle Trumpa o to výrazněji vynikne světlo statečnosti lidí, kteří se s nasazením vlastního života snažili pomáhat pronásledovaným občanům.

„Ve jménu zabitých slibuji, že po dobu svého prezidentství i po zbytek svého života budu dělat vše pro to, aby už nikdy síly zla nezvítězily nad silami dobra. Společně uděláme vše pro to, aby se po světě šířily láska a tolerance,“ zdůraznil v tiskovém prohlášení ke dni holocaustu Trump.

Tomáš Haas k tomu podotýká, že ho na tomto prohlášení nic nepobuřuje. „A teď řekněte, nalezli jste v tom textu něco nepřípustného, něco nedůstojného, něco urážlivého? CNN, The New York Times, The Washington Post, britská BBC, The Guardian a další listy a stanice to nalezly,“ píše Haas na sociální síti Facebook.

Kupříkladu deník The Washington Post hned v titulku článku ke dni holocaustu napsal, že Donald Trump nezmínil Židy. 45. prezident USA se tím prý odlišil od svých předchůdců Baracka Obamy či George W. Bushe, kteří židovské oběti opakovaně zmiňovali a varovali před opětovným vzrůstem antisemitismu ve společnosti. The Washington Post přinesl také vyjádření ředitele Centra Anne Frankové Stevena Goldsteina.

„Pane prezidente, jak můžete zapomenout, že šest milionů Židů bylo zavražděno právě proto, že šlo o Židy? Zvolil jste vágní formulace o ‚nevinných lidech‘. Byli to Židé, pane prezidente,“ vzkázal 45. šéfovi Bílého domu Goldstein.

Celou zprávu v angličtině naleznete zde.

Zatímco prohlášení Donalda Trumpa nechává Haase v klidu, reakce novinářů ho rozpaluje doběla. „Mně, potomka rodiny v holocaustu téměř vyvražděné, to prohlášení prezidenta Trumpa ničím neuráží. Naopak, je velmi lidské a vřelé. Je z něho cítit, že to není text psaný nějakou dílnou na politická prohlášení, psal je člověk a vyšlo z jeho srdce,“ spustil Haas.

„Uráží mě hyenismus těch takzvaných novinářů, kteří se jako supi vrhají na každou větu prezidenta, na každé jeho gesto a každý jeho úsměv, aby v něm hledali nějaký co možná nejtemnější a nejhorší význam, na který jejich fantazie může přijít. Nestydí se ani zneužít vzpomínku na holocaust a na jeho oběti,“ dodal naštvaně.

Podle svých slov je prý Haas zvědav, zda a případně jak se k Trumpovu prohlášení postaví český tisk. „Dá se očekávat, že i český tisk si Trumpova prohlášení k holocaustu povšimne. A již se nemohu dočkat, jak se k němu postaví. Ale sázet si na to, že by to náš tisk viděl podobně jako já, nebudu,“ uzavřel analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…