Trump prý potřeboval Rusko, aby tlačil na Čínu. Jenže teď se domluvil s Číňany, takže...

11.04.2017 13:10

Rozhodnutí o bombardování vojenské základny v Sýrii přijal americký prezident Donald Trump ve snaze vyřešit některé vnitropolitické problémy, míní experti.

Trump prý potřeboval Rusko, aby tlačil na Čínu. Jenže teď se domluvil s Číňany, takže...
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Večer z 6. na 7. dubna dal prezident Trump příkaz k vzdušnému útoku na vojenskou základnu v Sýrii, která byla podle jeho mínění využita k chemickému útoku v syrské provincii Idlíb. Dohromady bylo na základnu shozeno 59 raket.

„Zdá se, že se tímto Trump snaží řešit některé své vnitropolitické úkoly. Hlavní je pro něj dokázat, že není žádnou loutkou ruského Kremlu, v čemž americkou veřejnost neustále utvrzují některá média. Nejjednodušší způsob, jakým toho bylo možné docílit, byla podle Trumpa demonstrace síly v Sýrii. V této otázce má přitom podporu mnoha jestřábů ze své vlastní strany, kteří vystupovali pro svržení Asada ještě za prezidentování Baracka Obamy,“ sdělil politolog Pavel Svjatenkov ruským Parlamentským novinám.

Velkou roli zde prý také sehrálo načasování vojenské akce, ke které došlo v době státní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga Spojených států.

„Spolupráce s Ruskem byla Spojeným státům potřebná k tomu, aby tak mohly vyvíjet tlak na Čínu. Nyní se ovšem Spojené státy s Čínou očividně na něčem domluvily a Rusko tak Američané již nepotřebují,“ míní expert.

Stejný názor vyjádřila již dříve tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharova, která ruským novinářům po americkém bombardování Sýrie sdělila, že „raketový útok USA nese očividný vnitropolitický charakter“.

Tento názor sdílí i Mary Dejevsky z britského Guadianu, která v pondělí 10. dubna napsala, že Trump chtěl dosáhnout primárně toho, aby v kontrastu s rozhodnutím bývalého prezidenta Baracka Obamy vypadal rázněji.

Trumpovo rozhodnutí bude mít prý největší dopad v Moskvě, odkud přišla až překvapivě „váhavá reakce“.

„Pád východního Aleppa a úspěchy Asadových sil z konce loňského roku přinutily mnohé protivládní jednotky znovu zasednout k vyjednávacímu stolu. Vše směřovalo k tomu, že se rebelové smíří s faktem, že Asad bude figurovat i v poválečné Sýrii,“ píše Dejevsky.

Po americkém útoku může být ovšem všechno jinak. „Chtějí Američané znovu získat místo u vyjednávacího stolu a ohrozit tak Ruskou pozici? Naberou povstalecké skupiny ztracenou kuráž a pustí se znovu do bojů s vládními silami? A co to všechno znamená z hlediska Trumpových prohlášení o zlepšení vztahů s Ruskem? Na to vše musíme po americkém bombardování Sýrie hledat odpovědi,“ dodává expertka.

Tillerson se sejde se svým protějškem v Moskvě

Americký ministr zahraničí a bývalý vrcholový manažer jedné z největších naftových společností na světě Rex Tillerson bude mít podle informační agentury Reuters v Rusku za úkol uklidnit napětí mezi Moskvou a Washingtonem a zároveň si vydobýt co nejvíce ústupků od Ruska, zejména to, aby dohlédlo na odstranění veškerých chemických zbraní ze Sýrie.

Ruský Kreml v pondělí uveřejnil zprávu o setkání mezi Rexem Tillersonem a jeho přímým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, ke kterému dojde ve středu 12. dubna. Vše se tedy uskuteční podle diplomatického protokolu, což znamená, že se ruský ministr zahraničí s Vladimirem Putinem nesetká.

Tillerson již dříve uvedl, že nemá žádné důkazy o tom, že by si Rusko bylo dopředu vědomé užití chemických zbraní ze strany syrské armády. Zároveň ovšem podotkl, že bude Moskvu urgovat, aby přehodnotila svou podporu režimu Bašára Asada v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…