Trump stáhl podpis USA z mezinárodní dohody regulující obchod se zbraněmi

27.04.2019 7:50

Americký prezident Donald Trump na pátečním výročním zasedání vlivné americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která smlouvu dojednanou pod záštitou OSN kritizuje, oznámil, že Spojené státy stáhnou svůj podpis ze Smlouvy o obchodu se zbraněmi, která reguluje mezinárodní obchod s konvenčním arzenálem, uvedla ČTK.

Trump stáhl podpis USA z mezinárodní dohody regulující obchod se zbraněmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní inaugurace “sochy” Donalda Trumpa v muzeu voskových figurín GRÉVIN PRAHA

Šéf Bílého domu tak uvedl, že rovněž vyzve Senát USA, aby v ratifikačním procesu nepokračoval. Příslušné oznámení prezident podepsal přímo na řečnickém pultu, pero pak hodil do publika jako suvenýr.

Valné shromáždění OSN odhlasovalo smlouvu o obchodu se zbraněmi v dubnu 2013. Podepsaly ji Spojené státy v roce 2013 za tehdejšího demokratického prezidenta Baracka Obamy. Kongres dokument ale neratifikoval. V platnost dokument vstoupil v prosinci 2014. Mezi hlediska, která musí státy zvažovat při schvalování exportu zbraní, patří podle dohody zachování míru a bezpečnosti, závažné porušování lidských práv či organizovaný zločin.

Doposud smlouvu ratifikovalo přes sto zemí, dalších více než 30 ji podepsalo, ale ještě neratifikovalo. Česká republika ratifikační proces dokončila v září 2014.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…