Trumpovi přibyla obvinění. I za to, co říkal na veřejnosti

02.08.2023 7:41 | Monitoring

Donald Trump čelí v USA novým obviněním. V souvislosti s prezidentskými volbami 2020 se má zpovídat z „propagace podvodných tvrzení“ či „spiknutí proti právům občanů“.

Trumpovi přibyla obvinění. I za to, co říkal na veřejnosti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý americký prezident Donald Trump

Na čtvrtek má čtyřicátý pátý prezident Spojených států předvolání k federálnímu soudu ve Washingtonu, kde jej má vyslýchat soudkyně Tanya Chutkanová, jmenovaná jeho předchůdcem Barackem Obamou.

Obvinění zvláštního vyšetřovatele Jacka Smitha se týkají jednání prezidenta Trumpa, kterým se měl pokusit zabránit vítězství svého soupeře Joe Bidena. Vše se točí kolem Trumpových výroků o ukradených volbách a Trumpova vystoupení 6. ledna 2021, které vyšetřovatel dává do souvislosti s „útokem na Kapitol ve snaze zabránit formalizaci Bidenova vítězství“.

Řečí paragrafů amerického trestního práva je bývalý prezident viněn ze „spiknutí s cílem podvést Spojené státy“, dále „spiknutí za účelem maření úředního postupu“, „maření a pokus o maření úředního řízení“ a „spiknutí proti občanským právům“.

 

 

Vyšetřovatel Smith, jmenovaný Bidenovým ministrem spravedlnosti Merrickem Garlandem, spojuje násilí přímo s Trumpem. „Bezprecedentní útok na sídlo americké demokracie byl, jak popisuji v obžalobě, podpořen lhaním obžalovaného s cílem zmaření základních funkcí vlády USA,“ sdělil.

Obžaloba klade Trumpovi za vinu, že opakoval tvrzení, o kterých věděl, že jsou nepravdivá. Televize CNN představuje žalobcovu konstrukci „šíření lží“, které mají spočívat v tvrzení, že volebního vítězství Joe Bidena bylo dosaženo pomocí podvodů, které zásadně ovlivnily výsledek. Trump je viněn, že tato tvrzení veřejně opakoval, i když mu státní úředníci řekli, že jsou nepravdivá.

Podle CNN je Trump také viněn z organizace „falešných volitelů“ ze států, kde zpochybňoval výsledky voleb. Tito lidé podle vyšetřovatele měli přijít na formální hlasování o novém prezidentovi a domáhat se svého hlasovacího práva.

Rovněž je viněn z nátlaku na viceprezidenta Mikea Pence, aby zmařil průběh zasedání Kongresu, a využit k tomu měl být chaos kolem budovy. Právě touto linkou vyšetřovatel spojuje Trumpův projev před příznivci s následným vniknutím osob do sídla Kongresu.

Vyšetřovatel také našel šest „spoluspiklenců“, proti kterým ale podle všeho obvinění vzneseno nebylo. Má jít třeba o Trumpova právníka Rudy Giulianiho, který měl přemlouvat poslance, aby volba Joe Bidena nebyla oficiálně potvrzena. Nebo právník John Eastman, za „šíření nepravdivé právní teorie, že viceprezident může zablokovat volební certifikaci“.

 

Televize CNN, známá svým velmi nepřátelským vztahem s prezidentem Trumpem, o Smithově práci šetrně napsala, že „mnohá z odhalení v úterní obžalobě se zdají být plody agresivních právních bitev žalobců, aby získali svědectví od blízkých prezidentových asistentů“.

Za obvinění sepsaná vyšetřovatelem Smithem může hrozit až dvacet let odnětí svobody. Kromě toho uchazeč o prezidentskou nominaci pro rok 2024 čelí obžalobě v Miami kvůli tomu, že měl po vypršení mandátu nezákonně zadržovat tajné materiály ve svém soukromém sídle, čímž „ohrožoval některá z nejcitlivějších tajemství národní bezpečnosti USA“. V této kauze vyšetřovatelé přihodili tři další obvinění kvůli tomu, že ve svém soukromém resortu nechal smazat záznamy z bezpečnostních kamer.

Čtyři stíhání bývalého prezidenta

Třetím stíháním proti Trumpovi je v New Yorku obvinění z falšování obchodních záznamů. Jím měl skrývat platby jisté pornohvězdě, aby před volbami 2016 mlčela o poměru, který s Trumpem měla mít. Zde Trump popírá úplně vše, včetně údajného poměru.

A další stíhání avizovala žalobkyně ve státě Georgia, rovněž kvůli volbám 2020.

Donald Trump si mezitím upevňuje své postavení favorita v širokém poli republikánských uchazečů o nominaci do prezidentských voleb 2024. Série žalob, které nemají proti bývalému prezidentovi v historii země obdoby, je i mnohými republikány interpretována jako politické spiknutí konkurence a zneužití moci.

Ron DeSantis, guvernér Floridy, považovaný za nejsilnějšího Trumpova vyzyvatele, již ujistil, že jeho vláda s touto bidenovskou praxí účelových žalob na politické oponenty skončí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Deep State má z Trumpa takovou hrůzu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 02.08.2023 8:10:16
že proti němu začíná vymýšlet čím dál šílenější a absurdnější obvinění. Zítra to bude "spiknutí proti Galaxii a přilehlému vesmíru" nebo něco podobně debilního. A od těchto emerických "demokratů" se pilně učí naše vláda, hlavně jistý vykulený učitel se svým aparátem podržtašek, všelijakých sledovacích aplikací a horlivých informátorů.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

7:42 Katastrofální porážka Ukrajiny, když NATO nepošle vojáky. Už to píšou natvrdo

Americký ministr obrany Lloyd Austin má za to, že Ukrajinci teď stojí před novou nelehkou etapou vál…