Tsipras: Zpráva MMF ospravedlňuje postoj Atén k dluhům

03.07.2015 16:56

Zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF) o potřebě restrukturalizace řeckého dluhu, která byla zveřejněna ve čtvrtek, ospravedlňuje tvrzení Atén, že dluh je dlouhodobě neudržitelný.

Tsipras: Zpráva MMF ospravedlňuje postoj Atén k dluhům
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Prohlásil to dnes řecký premiér Alexis Tsipras, podle kterého tím Řecko dostává další pádný argument, aby požadovalo zahrnutí restrukturalizace do dohody s mezinárodními věřiteli o další finanční pomoci této jihoevropské zemi. Jediným způsobem, jak učinit dluh udržitelným, je podle Tsiprase snížení dluhu o 30 procent a k tomu dvacetiletý odklad pro jeho splacení.

MMF ale ukazuje i na chyby Tsiprase

Tsipras zároveň v soukromé televizi Mega dal najevo, že věřitelé neudržitelnost řeckého dluhu přiznávají až nyní - po pěti měsících zdlouhavého vyjednávání s jeho vládou.

MMF ve své zprávě uvádí, že země s vyschlými finančními zdroji potřebuje dodatečné finanční prostředky až 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) v průběhu příštích tří let a rozsáhlé odpuštění dluhů, aby Řecko získalo prostor k nadechnutí a mohlo oživit hospodářství.

Fond ale zároveň upozorňuje, že za současnou situaci v Řecku mohou rozhodnutí právě Tsiprasovy vlády. Podle fondu "řecké orgány zavedly omezení pohybu kapitálu v bankách" a jsou v prodlení s platbou dluhu MMF, což je "vývoj, který bude mít výrazně negativní dopady na předpovědi udržitelnosti dluhu", ale i na základní ekonomické prognózy týkající se recese a deficitu.

MMF také poznamenal, že Řecko otálelo s privatizací státního majetku. Fond už v roce 2011 odhadoval, že do konce letošního roku získají Atény z prodeje státního majetku 50 miliard eur. Dosud to však prý bylo pouze 3,2 miliardy eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …