Tsipras označil dohodu za tvrdou, ale zajistí prý stabilitu země

13.07.2015 10:33

Řecko dosáhlo restrukturalizace dluhu a střednědobého financování v podobě růstového balíčku v hodnotě 35 miliard eur (949 miliard korun). Po skončeném jednání v Bruselu to dnes prohlásil řecký premiér Alexis Tsipras, který zároveň označil podmínky nové dohody o finanční pomoci za velmi tvrdé. Dodal ale, že zajistí stabilitu země.

Tsipras označil dohodu za tvrdou, ale zajistí prý stabilitu země
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

„Dohoda je těžká, dokázali jsme ale zabránit tomu, aby se státní aktiva přesunula do zahraničí. Zabránili jsme plánům na finanční zadušení a na zhroucení bankovního systému,“ řekl Tsipras novinářům po nočním jednání s představiteli eurozóny.

„V této těžké bitvě jsme dokázali získat restrukturalizaci dluhů,“ řekl. Je prý přesvědčen, že zemi se podaří vymanit z recese a vrátit se k růstu. Existence dohody podle něj investorům ukázala, že hrozba odchodu Athén z eurozóny se stala minulostí.

Podle Tsiprase nynější podoba dohody odvrátila hrozbu nanejvýš extrémních plánů konzervativních evropských kruhů. Dodal, že Athény vyšly z jednání s důstojností a ukázaly směr i ostatním.

Řecký premiér si je vědom toho, že prosazení podmínek dohody bude těžké a že neméně obtížné bude i uvedení dohodnutých opatření do praxe. Finanční břímě, které s novými ozdravnými podmínkami souvisí, bude podle Tsiprase rozděleno podle spravedlivého sociálního klíče. Dodal, že následky dolehnou i na ty, kteří se během krize placení dosud vyhýbali. V této souvislosti hovořil o potřebě radikálních reforem, které vykoření oligarchii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…