Tuhne krev. „Gaza bude izraelský Stalingrad,“ tvrdí významné místo

19.10.2023 8:05

Gaza se může stát pro izraelskou armádu druhým Stalingradem, napsal k odpovědi židovského státu na teroristický útok palestinského hnutí Hamás server katarské televize Al-Džazíra. Katar se dlouhodobě nijak netají tím, že ve střetech mezi Palestinci a Izraelci stojí na straně Palestiny. Ve stejné době britská BBC zveřejnila rozhovor s Nathanem Ruserem, expertem z Australského institutu strategické politiky, podle něhož dosavadní důkazy o útoku na nemocnici Al-Ahlí v Gaze nenasvědčují leteckému úderu ze vzduchu, ale spíše selhání malého projektilu.

Tuhne krev. „Gaza bude izraelský Stalingrad,“ tvrdí významné místo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Gaza po náletu izraelského letectva

Válka v Izraeli zuří již druhý týden. Obyvatelé židovského státu dávají najevo, že tentokrát palestinské hnutí Hamás tvrdě ztrestají za nevídaný útok z minulé soboty. O izraelské pozemní invazi do pásma Gazy se mluví již několik dní. Server katarské televize Al-Džazíra, který v tomto konfliktu stojí na palestinské straně však přišel s úvahou, že si izraelská armáda v Gaze vyláme zuby a projde si svým vlastním Stalingradem. Především díky tunelům, které byly za desítky let pod Gazou vykopány.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31666 lidí

„Videa Hamásu zveřejněná v minulém týdnu ukazují tunely úžasných rozměrů a propracovanosti, postavené z řádných prefabrikovaných betonových prvků, dostatečně vysoké a široké, aby umožňovaly nejen výšku stání a dostatečnou šířku pro rychlý pohyb bojovníků, ale také dostatek prostoru, aby mohly sloužit jako dobře chráněné skladiště zbraní a munice včetně raket,“ napsal server s tím, že podoba tunelů dovoluje Hamásu rychlý pohyb z místa na místo mimo pozorné oči izraelské techniky.

Další překážkou, se kterou se prý budou izraelští vojáci v Gaze potýkat, jsou sutiny budov, které před tím zničily izraelské údery. Boj v takovém prostoru je víc než nesnadný.

„Při hledání precedentu se nám vybaví Stalingrad. Navzdory lepšímu výcviku, vojenským zkušenostem a obrovské technické převaze se tam německá vojska snažila osm měsíců dobýt zničené město, aby je nakonec přemohlo odhodlání a obětavost sovětských obránců. V polorozbořených městech jsou útočníci v mnohem obtížnější situaci než v jakémkoli jiném terénu a klasický poměr 3:1, který útočící armáda potřebuje k tomu, aby měla šanci na úspěch, nestačí, reálnější je poměr 5:1 nebo vyšší,“ uvedla Al-Džazíra.

Server katarské televize má za to, že série izraelských útoků ukazuje, že nejde jen o cíle vojenského významu.  

Al-Džazíra je přední arabská zpravodajská televize stoprocentně financovaná katarským státem.

Britská BBC přinesla rozhovor s Nathanem Ruserem, expertem z Australského institutu strategické politiky, podle něhož dosavadní důkazy o útoku na nemocnici Al-Ahlí v Gaze nenasvědčují leteckému úderu ze vzduchu, ale spíše selhání malého projektilu.

Podle něj je však „velmi obtížné“ plně posoudit příčinu výbuchu, aniž bychom viděli podrobnosti a zbytky použité munice. Ve středečním rozhovoru pro BBC Radio 4 uvedl, že malý kráter na místě výbuchu neodpovídá leteckému útoku, stejně jako rozsah a typ poškození okolních automobilů – a řekl, že „typický oblak betonového prachu“, který je často vidět po náletech na Gazu, „chybí“.

Ruser podle BBC též uvedl, že většina škod na místě byla zřejmě způsobena požárem, což by podle něj odpovídalo „raketě, která měla v sobě hodně paliva a pohonné hmoty“. Popis celé situace, útoku na nemocnici, uzavřel prohlášením, že vzhledem ke schopnosti obou bojujících stran manipulovat s informacemi „se nikdy nedozvíme, co se přesně stalo“.

Mezitím upozornil server izraelského listu Jerusalem Post na zprávu, že byl z práce dočasně stažen další lékař působící v jedné z izraelských nemocnic, v poslední době už třetí, a to kvůli příspěvku, který uveřejnil na sociální síti Facebook.

„Mluvčí nemocnice Rabin Medical Center-Hasharon v Petah Tikvah potvrdil, že lékař nemocnice byl suspendován z práce poté, co se na jeho facebookové stránce objevily příspěvky podporující terorismus. Vedení nemocnice podalo stížnost na policii. Tento týden se jedná již o třetí případ, kdy zdravotnický pracovník údajně zveřejnil podnětné publikace podporující terorismus. Od středy bylo od vypuknutí války zatčeno a uvězněno 63 obyvatel Izraele, většinou izraelských Arabů, pro podezření z podněcování a podpory teroristické organizace a také z poškozování IDF (Izraelských ozbrojených sil),“ uvedl server izraelského listu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???????????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusexxxxaver , 19.10.2023 10:12:42
"expertem z Australského institutu strategické politiky, podle něhož dosavadní důkazy o útoku na nemocnici Al-Ahlí v Gaze nenasvědčují leteckému úderu ze vzduchu, ale spíše selhání malého projektilu."--------------- Takže mě má někdo za ......? Malý projektil selže a na místě zůstane 500mrtvých, raněné nepočítaje? Pravdu se nikdy nedozvíme? Pravdu znají ti, kdo byli na místě, tak se jich zeptejte a nežvaňte nesmysly! To samé bylo s údajným použitím chemických zbraní v Sýrii. Stačilo se zeptat místních co u toho byli a najednou bylo všechno jasné. Udělali to Židé a nikdo jim to neodpáře, stejně jako bombardování lidí, kteří podle židovských rad utíkali na jih po židy daném koridoru. O bombardování uprchlických táborů nemluvě. Z toho přímo čiší židovský rasismus a nacismus. No tak jsme palestincům schválně vybombardovali nemocnici, my jsme židé, my můžeme všechno a vy tupí gojím, lidský dobytek budete držet hubu a krok, protože my židé jsme všude, ve všech státech u moci a vládneme nad vámi. Jen ať tam vlezou do Gazy, zničí Hamás a taky sami sebe, celý rasistický židovský stát.

|  5 |  0

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…