Tuhne krev: Výpadky elektřiny, tma, hlad, rabování. Scénář pro Česko

31.08.2022 10:14 | Ze sítí

Jak může vypadat letošní zima v „energetické krizi“ ve velkém městě? Štěpán Kotrba předkládá nepěkný obrázek rozpadlého světa, ve kterém je otázka, jestli si vezmete svetr proti Putinovi tou úplně poslední.

Tuhne krev: Výpadky elektřiny, tma, hlad, rabování. Scénář pro Česko
Foto: Radek Kraus
Popisek: Nepokoje na sídlišti Máj v Českých Budějovicích

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Když se dnes řekne „energetická krize, mnozí si nedovedou představit, co to znamená a utěšují se, že jim postačí vzít si svetr proti zimě. Analytik Štěpán Kotrba se proto rozhodl lidem natvrdo objasnit, co je v případě výpadku eletřiny či plynu čeká ve skutečnosti.

Akutní nedostatek plynu je z důvodů prosté fyziky spojen s poklesem tlaku v potrubí. Kvůli tomu se musí plyn vypnout z bezpečnostních důvodů. Následné natlakování musí provázet odvzdušnění celého vedení, aby nedošlo k explozi směsi plynu a vzduchu.

Jak Kotrba upozorňuje, při opravách na úrovni ulic trvá takové natlakování třeba celý den. Že by bylo třeba tuto operaci provést naráz v celém milionovém městě, s tím doposud není vůbec žádná zkušenost.

Výpadek plynu s nejasnou prognózou délky je tedy pravděpodobnější, než si myslíme. Jako nejdostupnější alternativa se jeví elektrické přímotopy a elektrické radiátory. I v případě, že elektřiny bude dostatek, může při extrémním zvýšení spotřeby docházet k výpadkům transformátorů a lokálním blackoutům.

„To je ještě horší proces, protože aniž si to uvědomujeme, jsme na elektrické síti životně závislí. Nemáme sýpky ani studené sklepy s uloženými trvalými a konzervovanými potravinami. Mnohdy ani neumíme péct chleba,“ poznamenává Kotrba. První ohrožení přitom přichází s rozmrznutím ledniček a mrazáků, které může velmi rychle učinit potraviny nepoživatelnými.

Mimo technické komplikace se můžeme potýkat i s problémy společenskými. Nedostatek totiž přináší zvýšení agrese a fyzických útoků ve snaze přivlastnit si cizí zdroje. Ty vždy konají lidé připravení a ozbrojení vůči lidem nepřipraveným a obvykle neozbrojeným. Můžeme se tak opět seznámit s fenomény rabování nebo vykrádání bytů.

A to jsme ještě nepočítali s tím, že se může zcela rozpadnout řetězec potravinového zásobování.

Výpadek elektrického proudu přinese i nemožnost čerpání a čištění vody nebo nefunkční benzínové pumpy, kde čerpadla fungují na elektřinu a málokterá má vlastní agregát.

„Téměř nikdo nemá zásoby benzínu. Téměř nikdo nemá benzínový agregát pro pohon domácnosti, solární nabíječky utáhnou možná mobil na výletě, ale ne ledničku. Zásoby nenabíjecích monočlánků dojdou rychle,“ varuje Kotrba.

Nebudeme si moci nabít telefony ani svítilny, dokonce ani rádia. A tím budeme zcela odstřiženi od komunikace se světem. Ani si ve tmě neposvítíme.

„Pátým nebezpečím je zima, žízeň a hlad. Ten žene z lesů vlky. Ti vlci doteď žili mezi námi,“ uzavřel Kotrba výčet potenciálních rizik letošní zimy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…