Tunisko nad libyjskou propastí. Arabista zúčtoval s Bushem i Obamou

19.03.2015 19:19

Arabista Miloš Mendel promluvil ve čtvrtečním Interview ČT24 nejen o masakru v Tunisku, k němuž se přihlásil Islámský stát. Šlo prý o akci jasně řízenou, jejímž cílem je dostat Tunisko tam, kde je dnes Libye. Ostře zkritizoval George W. Bushe za příchod do Iráku a Baracka Obamu za to, že z něj zase odešel. Nakonec si klade otázku, co bude po Islámském státu.

Tunisko nad libyjskou propastí. Arabista zúčtoval s Bushem i Obamou
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

"Je to cílená režírovaná záležitost, přičemž je jedno odkud, a je tu snaha Tunisko vtáhnout tam, kde je dnes Libye, protože je to země, kde byl dosud klid a navíc tam arabské jaro přímo začalo," poznamenal hned v úvodu host. Tuniská společnost je ale poměrně homogenní a stát disponuje funkční armádou i zpravodajskou službou, takže podle jeho názoru existuje šance, že se podaří v zemi udržet klid.

Vše začalo v Iráku

Na druhé straně i v Tunisku existují skupiny nespokojených obyvatel, které byly nespokojené už za minulého režimu, a ty by mohly rozvratu státu napomoci. Především ve středním a jižním Tunisku žijí lidé, kteří jen obtížně hledají práci a svou frustraci často řeší právě bojem ve službách Islámského státu. "Právě mezi lidmi, které demokracie neuživí, se rekrutují ti, kteří odejdou, ale nebezpečnější je, že se pak vracejí," varoval Mendel.

Následně připomněl, že během arabského jara prošlo revolucí šest zemí a on stejně jako řada dalších odborníků byl prý poměrně skeptický k myšlence, že se v daných zemích dá nastolit demokracie. Lidé stáli o svobodu, ale ne o demokracii. Celý problém podle jeho názoru odstartoval v Iráku 2003 a za dalších politických kroků prezidenta USA George Bushe mladšího. A když už do Iráku Američané "vlezli", tak tam měli alespoň zůstat. Další chyba podle arabisty ovšem nastala tehdy, když Barack Obama slíbil, že z Iráku odejde, a opravdu to udělal.

Co bude dál?

Lidé ze Západu, kteří cestují do Islámského státu, podle Mendela o islámu většinou vědí velmi málo nebo dokonce vůbec nic. Zatím prý ale Islámský stát není takový problém, aby na území radikálů vtrhlo NATO. Jednoho dne se ale bude muset přistoupt k pozemní invazi, do které se podle odborníka může zapojit i Turecko.

Otázkou ale je, kdo obsadí oblast dnes ovládanou Islámským státem, pokud bude vojensky poražen. Mohou to být jednotky Bašára Asada, které budou k tamním obyvatelům podobně kruté, jako byl Islámský stát, nebo nějaké syrské svobodné síly, které prakticky neexistují, a to i kvůli počínání Západu.

A o co vlastně jde radikálům z Islámského státu? Je to založení chalífátu, ale na to prý příliš neslyší ani muslimské obyvatelstvo. "A pak chtějí vybojovat osudnou bitvu se Západem," uzavřel své vystoupení.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…