Turčynov: Prioritou ukrajinské politiky je integrace s EU a NATO

09.04.2015 19:40

Integrace s Evropskou unií a Severoatlantickou aliancí je prioritou ukrajinské zahraniční politiky. Na schůzi parlamentu to dnes v Kyjevě prohlásil šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Oleksandr Turčynov v projevu o bezpečnostní strategii státu a prioritách zahraniční politiky. Obranná strategie země podle něj považuje agresivní politiku Ruska za jednu z hlavních hrozeb.

Turčynov: Prioritou ukrajinské politiky je integrace s EU a NATO
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

Ukrajina považuje evropskou a euroatlantickou integraci za prioritní směr své zahraniční i vnitřní politiky, řekl Turčynov. "Členství v NATO chápeme jako jedinou spolehlivou zahraničně politickou záruku naší státní svrchovanosti a územní celistvosti," konstatoval šéf RNBO. Základem zahraniční politiky státu je podle něj prohloubení strategického spojenectví s USA jako "garantem mezinárodní bezpečnosti v euroatlantickém prostoru".

Mezi své "spolehlivé spojence" počítá podle Turčynova Kyjev mimo jiné Británii, Polsko, Kanadu, Austrálii, Švédsko a Japonsko. Důležité jsou i partnerské vztahy s Německem a Francií. Z postsovětských zemí bude Ukrajina rozvíjet vztahy s pobaltskými státy, Moldavskem a Gruzií.

Návrh tvrdě kritizuje Rusko za anexi Krymu a podporu východoukrajinským radikálům. "Poprvé v dějinách stálý člen Rady bezpečnosti OSN disponující jaderným arzenálem využívá svou armádu k anexi a k uloupení části jiné evropské země," stojí v návrhu strategie.

Přípravu nové bezpečnostní strategie státu, platné pro příštích pět let, uložila loni ukrajinské vládě koaliční dohoda parlamentních stran. Koncepce vstoupí v platnost po schválení v parlamentu a podpisu prezidenta Petra Porošenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …