Turecko chce pomáhat Ukrajině. Kam až ho necháme zajít? Zdeněk Zbořil a velmi nepříjemná fakta o východní mocnosti

17.04.2021 8:29

Politolog Zdeněk Zbořil se vyjádřil k rostoucímu napětí ve světě. Na jedné straně se hromadí vojska na rusko-ukrajinské hranici, ale na straně druhé lze jisté tenze sledovat i v Turecku. Zemi půlměsíce bychom podle Zbořila měli věnovat větší pozornost, protože jde o zemi, která už nechce hrát druhé housle a chce dát jasně najevo, že je regionální mocností, se kterou se musí počítat.

Turecko chce pomáhat Ukrajině. Kam až ho necháme zajít? Zdeněk Zbořil a velmi nepříjemná fakta o východní mocnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Politolog Zdeněk Zbořil připomněl, že v oblasti dnešního Turecka panovalo napětí v podstatě už od antických časů.

„Turecko je téměř půl století kritizováno za nedodržování lidských práv, a proto se mu brání, aby bylo členem EU, ale toto nevadí tomu, aby bylo Turecko členem NATO. S Tureckem se hraje nějaká divná diplomatická politická hra a stalo se v poslední době, že Turecko se rozhodlo, že nebude jen tím chudým příbuzným v této hře, ale že v ní bude hrát i dost důležitou politickou roli,“ podotýká Zbořil v rozhovoru pro První zprávy.cz. A že Turecko je dnes regionální mocností, která chce promlouvat i do dění v Černém, moři, kde chce prim hrát Rusko. Proto také ruská armáda obsadila ukrajinský poloostrov Krym.

Analytik konstatuje, že Turecko může hrát roli i v čínských plánech na vytvoření tzv. nové hedvábné stezky. Otázkou však podle politologa je, o co všechno vlastně jde samotnému Turecku.

„Turecko chce být regionální mocností a ať už do toho chce zasahovat Ruská federace, USA, natož EU pod záminkou, že chtějí pomáhat Ukrajině, tak vlastně na tuto otázku nemáme přiměřenou a srozumitelnou odpověď,“ připomíná Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…