Turecko začíná u Vídně, zasnil se Erdogan. Nebo snad pohrozil jako Hitler? Kdyby to řekl Putin...

25.01.2019 17:18 | Zprávy

Institut 2080, think tank do kterého velmi často přispívají osobnosti, jako je politolog, ekonom a zakladatel Realistů Petr Robejšek, na své facebookové stránce varoval před výrokem tureckého prezidenta Recepa Erdogana, jenž na shromáždění Islámské strany spravedlnosti a rozvoje uvedl: „Turecká hranice začíná v mém srdci u Vídně, Jaderského moře, Východního Turkestánu, čínské autonomní oblasti Sin-ťiang a severu Černého moře.“ Jana Kunšteková ve svém článku pro server Literární noviny varovala před nečinností a Erdogana přirovnala k Adolfu Hitlerovi.

Turecko začíná u Vídně, zasnil se Erdogan. Nebo snad pohrozil jako Hitler? Kdyby to řekl Putin...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Erdogan - sultán.

„Turecký prezident Recep Erdogan představil veřejně svůj plán obnovy Osmanské říše. ‚Turecká hranice začíná v mém srdci u Vídně, Jaderského moře, Východního Turkestánu, čínské autonomní oblasti Sin-ťiang a severu Černého moře,‘ řekl v projevu na shromáždění Islámské strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v Izmiru,“ napsal na svém facebooku think tank Institut 2080 a příspěvek doplnil o odkaz na článek Literárních novin k danému tématu.

V samotném článku na serveru Literárních novin k výroku prezidenta Erdogana jeho autorka Jana Kunšteková varuje před zdrženlivou politikou Západu a přidává i srovnání s Adolfem Hitlerem: „A svět mlčí a dělá, že se ho to netýká. Stejně jako když Adolf Hitler vydal knižně Mein Kampf. Tehdy si také všichni mohli přečíst, jaké hrůzy diktátor připravuje. Co čeká nejen Židy. Mocnosti s ním obchodovaly a snažily se jej nasměrovat na opačnou stranu. Západ na Rusko a Rusové na Západ. Zbytečně kvůli tomu zemřelo 70 milionů lidí. A nyní opět opakujeme stejnou chybu, jen u jiného státu.“

„Erdoganova slova jsou pro člověka, který se nevěnuje soustavnému sledování turecké politiky, neuvěřitelná. Kdyby Vladimir Putin například pronesl, že Rusko začíná u Slavkova, už měsíc by to rozmazávala všechna média,“ pokračuje ve své úvaze autorka a dodává: „Ale zmíněný výrok řekl Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident. Náš vážený spojenec, vrchní velitel druhé největší armády v NATO. A proto je ticho. Ostatně – co je pár hlasů proti armádě těch, kdo mlčí?“ Autorka tímto naráží na členství Turecka v organizaci NATO, ve které je s počtem více než 500 tisíc vojáků druhou nejsilnější zemí po USA.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…