Tvrdá droga v gumových medvídcích pro děti. „Nikomu neubližuje“ tvrdil ještě nedávno Bartoš

09.02.2024 12:45 | Monitoring

Vláda ve středu rozhodla, že dočasně zařadí látku HHC a obdobné produkty na seznam návykových látek. V posledních týdnech se HHC přiotrávilo několik mladých lidí, především pro snadnou dostupnost gumových medvídků, v nichž je obsažen. O to, aby se HHC nedostalo na seznam zakázaných látek se v loňském roce hlasitě zasazovali Piráti. „Již dávno se ukázalo, že tupá prohibice není řešením,“ uvedli loni v červenci.

Tvrdá droga v gumových medvídcích pro děti. „Nikomu neubližuje“ tvrdil ještě nedávno Bartoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Po požití cukrovinek s HHC (hexahydrokanabinolu) musela být v posledních týdnech podle poslance Toma Philippa (KDU-ČSL) hospitalizována zhruba stovka mladých lidí a dětí. Intoxikovaní pacienti mají poruchy vědomí, které mohou trvat den až dva, výkyvy nálad, mohou být agresivní či trpět nevolnostmi.

Gumoví medvídci a další cukrovinky s nebezpečnou látkou HHC mají z automatů či pultů obchodů být staženy do měsíce. Kanabinol HHC je strukturně velmi podobný THC, což je kanabinoid známý svými psychoaktivními účinky. Uživatelé po jeho požití mají zažívat pocity euforie, zvýší se jim tepová frekvence. Jako jeho možné vedlejší účinky se například uvádí úzkost, závratě či paranoia.

Dosud si gumové medvídky lidé mohli zakoupit v různých ovocných příchutích, účinek se projeví obvykle po 30 minutách až hodině a může trvat 4–6 hodin. Produkty s HHC jsou snadno dostupné nejen ve formě cukrovinek, ale i v podobě už předem ubalených cigaret.

Zážitky po požití medvídka s HHC, který má mít stejné účinky jako THC, zamávají i s leckterým dospělým, který má zkušenosti s kouřením trávy či pojídáním koláčku THC. „Nejdřív to bylo, jako kdybych byla hodně opilá. Chtělo se mi spát. Moc jsem nedokázala vnímat, co mi kdo říká. Jen jsem si chtěla lehnout. Stav se rozjížděl čím dál tím víc a nešel zastavit. Ležela jsem na gauči, ale nebyla jsem schopná moc mluvit. Střídavě jsem se potila a buď mi bylo chvilku teplo, nebo zima, ale obojí šlo vždy do hrozného extrému,“ popsala pro Deník žena svou zkušenost s požitím gumového medvídka, s tím, že se jí chtělo zvracet.

Vláda tak ve se středu na návrh ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jednala o HHC a rozhodla o dočasném zákazu látky HHC a obdobných látek. Válek uvedl, že novelu, která seznam obsahuje, připraví na další jednání kabinetu. „Dočasně dáme HHC na seznam návykových neboli zakázaných látek, abychom zabránili dalšímu riziku, které z prodeje těchto produktů vyplývá pro děti a pro nezletilé,“ sdělil ČT24 Válek.

O legální prodej konopné látky HHC bojovala ve Sněmovně loni Pirátská strana v čele s Ivanem Bartošem. Upozorňovali, že zavedení státem regulovaného trhu s konopnými látkami, jako je HHC, by totiž znamenalo další příjmy do rozpočtu. 

Vláda nakonec rozhodla, že kanabinol HHC v Česku na seznam zakázaných látek nezařadí. „Již dávno se ukázalo, že tupá prohibice není řešením. O tom se nám podařilo přesvědčit i naše koaliční partnery na dnešním jednání vlády,“ uvedli v červenci vítězně k rozhodnutí vlády Piráti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bartoš a spol. představují jen vrchol pyramidy nevzdělaných, líných a asociálních tupounů, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehbman , 09.02.2024 13:04:45

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…