Tvrdá rána pro české vyšetřovatele, píše slovenský deník

17.07.2013 11:37

Vyšetřovatelům největší politické kauzy v české historii uštědřil Nejvyšší soud velmi tvrdou ránu. Napsal to ve středu slovenský list Sme k rozhodnutí soudu, kterým tři bývalé poslance ODS, obviněné z korupce, vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců. Podle listu Pravda dostal korupční skandál trhlinu.

Tvrdá rána pro české vyšetřovatele, píše slovenský deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

"Olomoučtí vyšetřovatelé zřejmě přestřelili. Jejich argumenty Nejvyšší soud nepřijal a exposlance obviněné z korupce propustil na svobodu. Politické dohody chrání poslanecká imunita," napsal deník.

Zadržení exposlanců bylo součástí rozsáhlého zatýkání politiků a vysokých úředníků v Česku, které vyústilo v demisi expremiéra Petra Nečase a v pád celé jeho vlády. Trojice bývalých poslanců Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř se po vnitrostranických třenicích loni vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státních firem. Policie a státní zástupce v tom spatřují formu korupce. Do údajné korupční aféry byl prý zapleten i Nečas, jenž přidělování "trafik" už dříve obhajoval.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu podle Sme může olomoucké státní zástupce, které zmiňovanou kauzu vyšetřují, stát i kariéru. Podle expremiéra Nečase by dva státní zástupci Ivo Ištvan a Rostislav Bajger měli rezignovat.

"Nastal zvrat v části aféry, která vedla k pádu Petra Nečase z křesla českého premiéra," uvedl list Pravda k rozhodnutí českého Nejvyššího soudu. Podle deníku tak korupční skandál dostal trhlinu.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …